Anízové guľôčky so škoricou
24. 9. 2025
Tento vianočný recept na anízové cukrovinky zaručene prevoní celý dom. Radšej si pripravte dvojité cesto, pretože sa po nich rýchlo zapráši. Chrumkavý škoricový cukor na povrchu a jemná anízová náplň vo vnútri sú zárukou úspechu.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 260 g hladkej múky
- 2 lyžice cukru kryštál
- 1 prášok do pečiva
- 240 ml mlieka
- 60 g masla
- 1 väčšie vajce
- Štipka soli
Na náplň:
- 100 g krupicového cukru
- 480 ml mlieka
- 30 g kukuričného škrobu
- 4 vajcia (1 celé a 3 žĺtky)
- 1 lyžička drveného anízu
- 1 lyžica šťavy z pomaranča
- Vanilkový struk
Na škoricový cukor:
- 60 g masla
- 70 g cukru krupica
- 1 lyžička škorice
Postup:
- Najprv vyšľahajte mlieko s vajcom.
- Vo vedľajšej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Mlieko s vajcom primiešajte do tejto suchej zmesi, pridajte zmäknuté maslo a vypracujte cesto.
- Pripravte si buď plech na mini muffiny, alebo pevné papierové či silikónové košíčky, aby sa cesto nerozlialo a vytvorili sa pevné guľôčky. Do plechu či košíčkov dávajte cesto po lyžičkách tak, aby si zachovalo guľatý tvar.
- Plech vložte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte po dobu 15-17 minút dozlatista.
- Medzitým si pripravte náplň. Mlieko nechajte zľahka povariť a pridajte doň aníz a obsah vanilkového struku. Potom pokvapkajte šťavou z pomaranča.
- V miske zmiešajte cukor, škrob, vajce a vaječné žĺtky. Pomaly do zmesi prilievajte vlažné mlieko a premiešajte.
- Potom dajte zmes späť na platňu a akonáhle sa začne variť, zložte ju. Nechajte vychladnúť, vyšľahajte a dajte odpočinúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Akonáhle bude zmes vychladená a upečené gule chladné, dajte náplň do zdobiacej pištole s úzkym hrdlom (alebo do širšej injekčnej striekačky) a gule naplňte.
- Potom ich zľahka potrite rozpusteným maslom a obaľte v zmesi kryštálového cukru a škorice.
Anízové guľôčky si môžete pripraviť už skôr pred podávaním, potom stačí už len urobiť náplň a naplniť, náplň by mala byť čerstvá.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta