Bezlepkový chlieb na domáce chlebíčky
24. 9. 2025
Tento recept vám prinesie jemnú, chutnú a vykysnutú domácu maslovú veku, a to úplne gluten free. Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na pohostenie, skúste napríklad tieto jednohubky s Nivou !
Čo budeme potrebovať
- 470 g bezlepkovej múky
- 3 lyžice krupicového cukru
- 2 lyžičky instantného droždia
- 8 g soli
- 1 1/4 lyžičky xantánovej gumy
- 230 g teplého mlieka
- 60 g masla
- 3 veľké vajcia
Postup
- Vložte múku, cukor, droždie, soľ a xantánovú gumu do misy a miešajte, kým sa nespoja.
- Pridajte mlieko a neustále šľahajte. Zmes bude spočiatku drobivá, ale akonáhle pridáte všetko mlieko, spojí sa.
- Pridajte maslo a šľahajte, kým sa všetko dôkladne nezmieša.
- Zašľahajte vajcia jedno po druhom.
- Cesto vložte do misy vymastenej olejom a nechajte 1 hodinu kysnúť.
- Ku koncu doby kysnutia predhrejte rúru na 180 °C.
- Domácemu veku pečte 38 až 42 minút, kým nezezlátne.
- Vyberte z rúry, vyklopte ju z formy a nechajte vychladnúť na mriežke.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta