Bratislavské rohlíčky s makovou a orechovou náplňou

24. 9. 2025

Tieto rožky sú jedným z najlepších receptov, ktorý pochádza z Bratislavy. Vyrába sa z domáceho lístkového cesta a plní sa mletými vlašskými orechmi alebo makom. Pripravte návšteve to najlepšie pohostenie v podobe ďalších výborných cukroviniek s makom .

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 450 + 50 g hladkej múky
  • 450 + 50 g masla (nakrájaného na kocky)
  • 250 ml studenej vody
  • 10 g soli
  • 1 lyžička octu

Na orechovú náplň

  • 2 bielky
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 2 lyžice strúhanky
  • kôra z citróna

Na makovú náplň

  • 2 bielky
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g mletého maku
  • 2-3 lyžice marhuľového džemu

Na potretie

  • 4 žĺtky
  • 1-2 lyžice mlieka

Postup

  • V mise zmiešajte 450 g masla a 50 g múky. Vytvorte blok masla a dajte do chladničky.
  • Utrite 50 g masla so 450 g múky, potom pridajte soľ, ocot a studenú vodu a hneťte do hladka.
  • Na pomúčenej ploche cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika, doprostred položte maslový blok a prehnite okraje cesta cez maslo.
  • Cesto znovu rozvaľkajte, potom preložte ľavú tretinu cesta do stredu, a potom preložte pravú tretinu cez ňu.
  • Otočte cesto o 90 stupňov. Rozvaľkajte a preložte 1/4 cesta do stredu na ľavej aj pravej strane, potom ich preložte cez seba.
  • Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte 15 minút chladiť.
  • Opakujte valecký a skladací proces ešte 3x rovnakým spôsobom, s 15 minútovým odpočinkom.
  • Po dokončení skladania môžete zabalené cesto nechať cez noc v chladničke alebo ho rovno použiť.
  • Na orechovú náplň ušľahajte bielky a práškový cukor do tuhého snehu.
  • Jemne vmiešajte mleté vlašské orechy, strúhanku a citrónovú kôru.
  • Na makovú náplň ušľahajte z bielkov a cukru tuhý sneh, potom vmiešajte mletý mak a marhuľovú marmeládu.
  • Predhrejte rúru na 200 °C a vyložte 2 plechy papierom na pečenie.
  • Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
  • Prvý diel cesta rozvaľkajte na tenkú placku a nakrájajte ju na prúžky široké 10 cm.
  • Naneste náplň doprostred prúžkov, zrolujte a nakrájajte na bloky s dĺžkou 12-15 cm.
  • Každý blok ohnite do tvaru polmesiaca (rohlíčka) a položte na pripravené plechy.
  • Bratislavské rohlíčky potrite žĺtkovou zmesou a pečte 20–25 minút do zlatista.
Zdroj: etsy.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.5 / 5 (9 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *