Čím nahradiť vo vianočných cukrovinkách cukor?
24. 9. 2025
Premýšľate, ako uľaviť vianočným cukrovinkám?
Zabudnite na umelé sladidlá, využite to, čo je pre telo zdravým variantom.
Namiesto bieleho cukru môžete použiť:
- trstinový cukor
- med – vyberajte od poctivých slovenských včelárov
- sirupy – javorový, agávový a pod.
- ovocie – dalte, figy, banány
Krémy a rôzne polevy na vianočné cukrovinky sú plné nezdravého tuku a veľkého množstva cukru. Vyhýbajte sa instantným polevám a krémom. Tie zdravé si vyrobíte ľahko doma.
Čokoládový krém z tofu
Tento typ krému je skvelý v tom, že si ho môžete upravovať podľa seba.
Môžete ho ozvláštniť napríklad opraženými nasekanými lieskovými orieškami alebo mandľami.
Je vhodný ako do tort, tak aj ako náplň do cukroviniek.
Budete potrebovať:
- 200 g hodvábneho tofu
- 100 g horkej čokolády – kvalitnej
- 2 lyžice arašidového masla
- 1 lyžicu medu
- citrónovú kôru
- rumovú esenciu
- soľ
Postup prípravy:
- Tofu, maslo, med, citrónovú kôru a soľ rozmixujte.
- Nad parou rozpustite čokoládu a potom ju primiešajte do zmesi z tofu.
- Podľa ľubovôle môžete krém nakoniec dochutiť vanilkou, škoricou a pod.
Matcha krém
Aj matcha krém sa používa do tort, cukroviniek, ako náplň do cupcakov a pod.
Budete potrebovať:
- 120 g kokosového oleja
- 2 čajové lyžičky prášku matcha
- 200 g ricotty
- 50 g kokosového cukru
- polovicu vanilkového struku
Postup prípravy:
- Kokosový olej, ricottu, kokosový cukor a semienka z vanilkového struku vložte do misy a rozšľahajte.
- Akonáhle sa ingrediencie spoja, primiešajte matcha prášok a znovu premixujte.
- Nezľaknite sa farby, krém bude krásne zelenkavý.
Než sa pustíte do pečenia zdravých vianočných cukroviniek, zoznámte sa s niekoľkými typmi múk.
Špaldová múka
Múka zo špaldy má oveľa ťažšie spracovanie ako pšenica. Vyžaduje niekoľko úprav a procesov, než sa dostane na pult. Každé zrno – ako pšeničné, tak špaldové – obsahuje tri zložky, avšak práve múka pšeničná je týchto zložiek zbavená.
Práve vďaka tomu postráda vlákninu a viac sa lepí na steny čriev. Oproti tomu múka špaldová má zachované všetky zložky zrna, a tak je dobrým zdrojom vlákniny, bielkovín (ktorých obsahuje viac ako pšenica), vitamínov a minerálov.
Špaldové zrno je tiež lepšie rozpustné vo vode ako pšenica, čo telu uľahčuje lepšie špaldu stráviť.
Vzhľadom na vysoký obsah minerálov a vitamínov môže pomáhať regulovať metabolizmus, zvýšiť krvný obeh, zlepšiť imunitný systém, znížiť hladinu cukru v krvi a znížiť zlú hladinu cholesterolu.
Tip pre vás:
Pretože špalda má iné vlastnosti ako iné zrná, chová sa v receptoch trochu inak. Tu je niekoľko tipov a trikov, ktoré vám pomôžu začleniť túto múku do každodenného varenia a pečenia.
- Ak chcete začať, skúste použiť pomer 50:50. Pokiaľ máte v recepte napísaný 1 hrnček múky, použite pol hrnčeka univerzálnej múky a pol hrnčeka špaldy.
- Vzhľadom k tomu, že špalda nie je schopná nasiaknuť toľko tekutiny ako ostatné obilniny, skúste znížiť množstvo tekutiny, aby cesto nebolo príliš lepivé. Druhou možnosťou je pridať viac múky.
- Dávajte pozor, aby ste cesto nedomiešali alebo nepremiešali. Pokiaľ je cesto nedostatočne zmiešané, bude sa drobiť, a naopak – pokiaľ je cesto vymiešané až príliš, proteínové reťazce sa rozpadnú.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta