Citrónové linecké pečivo
24. 9. 2025
Linecké pečivo s citrónom sa od klasického lineckého cesta nelíši, ale pridaním citróna nadobúda na exkluzivite.
Vyskúšajte jednoduchý recept a obohaťte svoju vianočnú kuchyňu.
Ingrediencie
- 2 ½ šálky múky
- ⅓ šálky cukru múčka
- hrubý cukor na posyp
- 9 lyžíc nesoleného masla
- 2 žĺtky
- 1 citrón
Postup
- Múku a cukor zmiešajte vo veľkej mise a pridajte maslo so žĺtkami.
- Vytlačte citrón a čerstvú šťavu vlejte do zmesi. Všetko poriadne zamiešajte.
- Pomocou rúk začnite hniesť cesto, kým sa všetko nespojí a cesto sa nezačne lesknúť. Potrvá to asi 5-7 minút.
- Akonáhle je cesto hotové, urobte z neho „loptu“ a misu prikryte potravinovou fóliou. Následne cesto umiestnite do chladničky a nechajte ho vychladiť.
- Zatiaľ čo cesto odpočíva, predhrejte si rúru na 180 °C.
- Akonáhle je cesto odležané, vyberte ho z chladničky a rozvaľkajte ho na pomúčenej ploche. Cesto by malo byť vyvaľkané na výšku asi 0,5 cm.
- Teraz už záleží na vás, aký druh vykrajovača zvolíte. Či chcete vytvoriť citrónové linecké kolieska alebo skôr perníčky v tvare hviezd, stromčekov, sovičiek a pod. Pre tento recept sme vybrali formu sovičiek.
- Do mištičky dajte jedno vajce a rozšľahajte ho. Týmto vajíčkom následne potrite každé vykrojené pečivo zvlášť. To mu dodá zlatistý nádych pri pečení.
- Cukrovinky posypte hrubým cukrom. Vytvorí to nádherný efekt snehu.
- Takto pripravené pečivo vložte do rúry a pečte 12–15 minút, kým nezačne krásne hnednúť.
- Nechajte hotové pečivo vychladnúť a podávajte.
V chladničke vydrží linecké citrónové vianočné pečivo 3–4 týždne, pokiaľ ho budete skladovať vo vzduchotesnej nádobe.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta