Citrónové pečivo s krémom
24. 9. 2025
Máte strach, že by citrónové kolieska mohli byť príliš kyslé? Citrónu sa nebojte!
Cukor zaistí sladkú chuť cukroviniek a citrón mu dodá veľmi zaujímavú osviežujúcu chuť.
Vyskúšajte náš recept na skvelú sladko-kyslú dobrotu!
Ingrediencie
Citrónové cesto:
- 400 g hladkej múky
- 250 g masla
- 150 g cukru múčka
- 3 žĺtky
- Šťava aj kôra z ½ chemicky neošetreného citróna
Maslový citrónový krém do cukroviniek:
- 250 g masla
- 5 polievkových lyžíc trstinového cukru
- 1 vajce
- Šťava z 1/2 citróna
Citrónová poleva na pečivo:
- 300 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 2 polievkové lyžice horúcej vody
Postup
- Múku s cukrom preosejte do misy, pridajte pokrájané maslo, žĺtky, šťavu a kôru z citróna.
- Zo zmesi vypracujte hladké cesto a dajte ho na noc odpočívať do chladničky.
- Nasledujúci deň položte cesto na pomúčenú dosku a dajte cez neho potravinovú fóliu, cez ktorú cesto vyvaľkajte. Vďaka potravinovej fólii sa vám nebude cesto lepiť na valček.
- Zložte fóliu a začnite vykrajovať kolieska. Tie potom naskladajte na plech, vyložený papierom na pečenie a pečte, pri 180 °C, po dobu 7–8 minút.
- Upečené kolieska nechajte vychladnúť a potom ich zlepujte citrónovým krémom. Nakoniec zlepené kolieska polejte citrónovou polevou.
Citrónový krém do cukroviniek:
- Na platňu dajte variť hrniec s vodou a položte naň nerezovú misku. Chcete vytvoriť vodný kúpeľ.
- Do misky rozklepnite vajcia, pridajte cukor a všetko šľahajte, pokiaľ nie je zmes hustá.
- Zmes odstavte a vezmite inú misu, v ktorej vyšľahajte do peny zmäknuté maslo, do ktorého postupne zašľahávajte hotovú vaječnú zmes.
- Všetko dohromady vyšľahajte dohladka, pridajte ešte šťavu z polovice citróna, znovu prešľahajte a vzniknutým krémom zlepujte vychladnuté kolieska.
Citrónová poleva:
- Cukor dajte do misky, pridajte vodu s citrónovou šťavou a veľmi dôkladne premiešavajte, kým nevznikne poleva, ktorá bude mať hladkú konzistenciu.
Citrónovú polevu môžete zafarbiť na hnedo pridaním kakaa.

V chladničke vydrží linecké citrónové vianočné pečivo 3–4 týždne, pokiaľ ho budete skladovať vo vzduchotesnej nádobe.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta