Citrónové pečivo s krémom

24. 9. 2025

Máte strach, že by citrónové kolieska mohli byť príliš kyslé? Citrónu sa nebojte!

Cukor zaistí sladkú chuť cukroviniek a citrón mu dodá veľmi zaujímavú osviežujúcu chuť.

Vyskúšajte náš recept na skvelú sladko-kyslú dobrotu!

Ingrediencie

Citrónové cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 150 g cukru múčka
  • 3 žĺtky
  • Šťava aj kôra z ½ chemicky neošetreného citróna

Maslový citrónový krém do cukroviniek:

  • 250 g masla
  • 5 polievkových lyžíc trstinového cukru
  • 1 vajce
  • Šťava z 1/2 citróna

Citrónová poleva na pečivo:

  • 300 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice horúcej vody

Postup

  • Múku s cukrom preosejte do misy, pridajte pokrájané maslo, žĺtky, šťavu a kôru z citróna.
  • Zo zmesi vypracujte hladké cesto a dajte ho na noc odpočívať do chladničky.
  • Nasledujúci deň položte cesto na pomúčenú dosku a dajte cez neho potravinovú fóliu, cez ktorú cesto vyvaľkajte. Vďaka potravinovej fólii sa vám nebude cesto lepiť na valček.
  • Zložte fóliu a začnite vykrajovať kolieska. Tie potom naskladajte na plech, vyložený papierom na pečenie a pečte, pri 180 °C, po dobu 7–8 minút.
  • Upečené kolieska nechajte vychladnúť a potom ich zlepujte citrónovým krémom. Nakoniec zlepené kolieska polejte citrónovou polevou.

Citrónový krém do cukroviniek:

  • Na platňu dajte variť hrniec s vodou a položte naň nerezovú misku. Chcete vytvoriť vodný kúpeľ.
  • Do misky rozklepnite vajcia, pridajte cukor a všetko šľahajte, pokiaľ nie je zmes hustá.
  • Zmes odstavte a vezmite inú misu, v ktorej vyšľahajte do peny zmäknuté maslo, do ktorého postupne zašľahávajte hotovú vaječnú zmes.
  • Všetko dohromady vyšľahajte dohladka, pridajte ešte šťavu z polovice citróna, znovu prešľahajte a vzniknutým krémom zlepujte vychladnuté kolieska.

Citrónová poleva:

  • Cukor dajte do misky, pridajte vodu s citrónovou šťavou a veľmi dôkladne premiešavajte, kým nevznikne poleva, ktorá bude mať hladkú konzistenciu.

Citrónovú polevu môžete zafarbiť na hnedo pridaním kakaa.

Zlepované citrónové pečivo s krémom a kakaovou polevou.
Zdroj: foto.dama.cz

V chladničke vydrží linecké citrónové vianočné pečivo 3–4 týždne, pokiaľ ho budete skladovať vo vzduchotesnej nádobe.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.5 / 5 (33 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *