Citrónové vianočné pečivo s orechovým posypom
24. 9. 2025
Orechy do vianočnej kuchyne jednoducho patria. Skombinujte ich s čerstvým citrónom a sladkým cukrom. Uvidíte, že vám bude skvele chutiť!
Ingrediencie
- 280 g hladkej múky
- 140 g práškového cukru
- 120 g masla
- 2 žĺtky
- 1 kávová lyžička citrónovej kôry (môže byť aj sušená)
- 4 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 vajce na potretie
- mleté vlašské orechy na posyp
Postup
- Preosejte múku aj práškový cukor a všetko dajte do misy.
- Pridajte nakrájané zmäknuté maslo, žĺtky, citrónovú kôru aj šťavu a všetko spracujte na hladké cesto.
- Misu zakryte potravinovou fóliou a cesto vložte do chladničky, kde ho nechajte zhruba 2 hodiny odpočívať.
- Rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske, vykrojte z neho rôzne obľúbené tvary, potrite ich rozšľahaným vajcom, posypte orechmi a rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pripravené pečivo vložte do predhriatej rúry a pečte, pri 160 °C, do ružova.
- Po upečení nechajte chvíľu vychladnúť. Môžete podávať.

Nemáte radi orechy? Môžete namiesto nich pečivo posypať kokosom alebo vyskúšať nejakú chutnú polevu. Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami s polevami na pečivo.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta