Čokoládové hľuzovky s balzamikovým octom
24. 9. 2025
Horká čokoláda v kombinácii so sladkou chuťou balzamika tvorí jedinečné vianočné pečivo, ktoré je navyše jednoduché na prípravu aj ingrediencie. Horúci favorit tohtoročné vianočné tabule!
Budete potrebovať:
- 250 g hladkej múky
- 290 g horkej čokolády, nasekané
- 60 ml smotany
- 10 ml balzamikového octu
- 65 g kakaového prášku
Postup:
- Čokoládu a smotanu rozpustite v žiaruvzdornej miske umiestnenej nad hrncom s horúcou, ale nie vriacou vodou.
- Do malej misky dajte rozpustenú čokoládovo-smotanovú zmes.
- Vmiešajte balzamikový ocot.
- Čokoládovú zmes nechajte aspoň 1 hodinu v chladničke chladiť.
- Vyberte z chladničky a nechajte 2 hodiny odležať pri izbovej teplote, kým zmes nestuhne, ale nebude tvarovateľná.
- Lyžičkou vždy naberte čokoládovú zmes a pomocou končeka prstov tvarujte guľôčku o veľkosti čerešne.
- Čokoládové guličky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Kakaový prášok dajte do malej plytkej misky.
- Do kakaového prášku položte 6 guličiek naraz, poriadne ich obaľte a vráťte späť na plech.
- Pokračujte so zvyšnými guličkami.
- Guľôčky dajte do servírovacej misky a nechajte si chutiť!

Pozrite sa s nami do sveta a spoznajte netradičné oslavy Vianoc. Máme pre vás kompletné informácie o tom, aké sa v rôznych krajinách mimo Európy dodržiavajú vianočné tradície a zvyky .
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta