Čokoládovo-škoricové pusinky zlepované jablčným snehom
24. 9. 2025
Pokiaľ sa chcete tento rok na Vianoce naozaj predviesť, upečte svojej rodine tieto čokoládové pusinky so škoricou zlepované luxusným jablčným snehom a ozdobte ich krásnymi čokoládovými vetvičkami. Už nebudú chcieť nič iné!
Čo budete potrebovať
Na pusinky:
- 80 g kokosového cukru
- 2 lyžičky mletej škorice
- 2 lyžice kakaového prášku
- 5 bielkov
- štipka vínneho kameňa
- 200 g práškového cukru
- 200 g 65 – 70% horkej čokolády, nalámané na štvorčeky
- 1⁄2 lyžičky mletej škorice
Na jablkový sneh:
- 4 sladké jablká
- 1 a 1⁄2 lyžice práškového cukru
- pár kvapiek škoricového a jablčného extraktu škorice (voliteľne)
- 150 ml smotany na šľahanie
Postup
Pusinky:
- 2 plechy vyložte papierom na pečenie.
- Vezmite 2 malé misky.
- Do prvej preosejte 45 g kokosového cukru a 1 lyžičku škorice a do druhej zvyšných 35 g kokosového cukru, 1⁄2 lyžičky škorice a všetok kakaový prášok.
- Dajte bokom.
- Predhrejte rúru na 110 stupňov Celzia.
- Bielky dajte do veľkej misy, pridajte štipku vínneho kameňa a šľahajte, kým sa nevytvoria špičky.
- Po troškách pridávajte práškový cukor (pred každým pridaním dobre prešľahajte) a šľahajte, kým vám nevzniknú tuhé špičky.
- Do každého rohu oboch plechov naneste trochu vyšľahaných bielkov a priklopte papierom na pečenie.
- Veľkou lyžicou opatrne vmiešajte do pusiniek odloženú zmes cukru a škorice.
- Jemne vmiešajte aj polovicu zvyšného cukru so škoricou a kakaom a krúživými pohybmi vytvorte mramorový efekt.
- Lyžicou naneste časť pusiniek na plech.
- Zvyšok pusiniek opatrne vmiešajte do zvyšnej zmesi škorice a kakaa a naneste na plechy.
- Pečte 1 hodinu, kým pusinky nepôjdu ľahko odlepiť z plechu.
- Nechajte ich na mriežke vychladiť.
- Medzitým si rozpustite horkú čokoládu spolu s pol lyžičkou škorice v miske umiestnenej nad hrncom s vriacou vodou (dno misky sa nesmie dotýkať vody).
- Misku s rozpustenou čokoládou so škoricou vyberte z hrnca a premiešajte.
- Nechajte 5–10 minút vychladnúť.
- Na základ každej pusinky opatrne naneste trochu čokolády a rozotrite ju smerom von k okrajom.
- Pusinky dajte späť na mriežku vypodloženú papierom na pečenie a nechajte čokoládu stuhnúť.
- Po stuhnutí skladujte vo vzduchotesnej nádobe až 2 dni.
- Zo zvyšnej čokolády si môžete vyrobiť čokoládové vetvičky.
Čokoládové vetvičky:
- Ak si chcete vyrobiť čokoládové vetvičky, otočte plech na pracovnú plochu dnom nahor a polejte zvyšnou čokoládou.
- Rozprestrite čokoládu tenko až k okraju.
- Nechajte ju len ľahko stuhnúť, nesmie byť príliš tvrdá, inak s ňou nepôjde pracovať.
- Chyťte plech pevne za okraj, aby sa nešmýkal a čepeľou veľkého kuchárskeho noža pomaly a opatrne tvorte vetvičky rolovaním po povrchu čokolády smerom k sebe.
- Čokoládové vetvičky položte na plech a nechajte stuhnúť.
- Potom ich uložte do vzduchotesnej nádoby.
Jablkový sneh:
- Jablká olúpte, nakrájajte na štvrťky a odstráňte jadrovníky.
- Štvrtky jabĺk nakrájajte na tenké plátky a vložte ich do hrnca spolu s 2 lyžičkami vody, cukrom a extraktmi, ak používate.
- Varte prikryté na miernom ohni 5–10 minút, kým jablká nezmäknú.
- Hrniec položte do misy alebo drezu so studenou vodou, aby ste urýchlili proces chladenia.
- Keď sú jablká studené, rozmixujte ich na hladké pyré.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Šľahajte smotanu, kým nebude držať tvar.
- Smotanu vmiešajte do jablčného pyré a dajte do chladničky, kým nebudete sneh potrebovať.
- Nakoniec k sebe prilepte vždy dve pusinky pomocou jablčného snehu a ozdobte niekoľkými vetvičkami čokolády.
- Nechajte si chutiť!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta