Cukroví opitý Izidor

24. 9. 2025

Opité pečivo je ľudové označenie pre všetko vianočné pečivo, do ktorého sa pridáva alkohol. Najpoužívanejšími druhmi alkoholu sú rum, vaječný koňak a griotka.

Ingrediencie:

Cesto na košíčky

  • 200 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 100 g cukru
  • 60 g mletých vlašských orechov
  • 1 vajce
  • 1 PL nesladeného kakaového prášku
  • štipka mletej škorice

Náplň

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 50 g cukru múčka
  • 50 ml rumu
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • ríbezľová marmeláda

Krém a poleva

  • 150 g masla
  • 75 g cukru
  • 2 vajcia
  • 2 PL nesladeného kakaového prášku
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 175 °C.
  2. Vo väčšej mise zmiešajte všetky ingrediencie na cesto, teda múku, cukor, vajcia, rozpustené maslo, mleté orechy, kakao a škoricu.
  3. Vypracujte v cesto, ktorým potom ručne napnite formičky na pečenie.
  4. Vložte do rúry a pečte približne 10-15 minút.
  5. V čase, keď košíčky Izidor chladnú, si pripravte orechovú náplň.
  6. Zmiešajte v mise mleté orechy, oba druhy cukru a rum.
  7. Košíčky vo vnútri potrite ríbezľovou marmeládou a vložte do nich guľôčku orechovej náplne.
  8. Na záver vyšľahajte nad parou vajcia s cukrom a potom do nich zašľahajte zmäknuté maslo s kakaom.
  9. Vzniknutý krém naneste do košíčkov pomocou zdobidla, nechajte stuhnúť a potom polejte čokoládovou polevou.
  10. V prípade priania môžete pečivo ozdobiť kúskom vlašského orecha.
Vianočné pečivo v podobe čokoládovo-orechových košíčkov Izidor na sklenenom tanieri.
zdroj: daybyme.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.4 / 5 (25 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *