Cukroví opitý Izidor
24. 9. 2025
Opité pečivo je ľudové označenie pre všetko vianočné pečivo, do ktorého sa pridáva alkohol. Najpoužívanejšími druhmi alkoholu sú rum, vaječný koňak a griotka.
Ingrediencie:
Cesto na košíčky
- 200 g hladkej múky
- 125 g masla
- 100 g cukru
- 60 g mletých vlašských orechov
- 1 vajce
- 1 PL nesladeného kakaového prášku
- štipka mletej škorice
Náplň
- 150 g mletých vlašských orechov
- 50 g cukru múčka
- 50 ml rumu
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
- ríbezľová marmeláda
Krém a poleva
- 150 g masla
- 75 g cukru
- 2 vajcia
- 2 PL nesladeného kakaového prášku
- 1 čajová lyžička vanilky
- čokoládová poleva
Postup:
- Predhrejte si rúru na 175 °C.
- Vo väčšej mise zmiešajte všetky ingrediencie na cesto, teda múku, cukor, vajcia, rozpustené maslo, mleté orechy, kakao a škoricu.
- Vypracujte v cesto, ktorým potom ručne napnite formičky na pečenie.
- Vložte do rúry a pečte približne 10-15 minút.
- V čase, keď košíčky Izidor chladnú, si pripravte orechovú náplň.
- Zmiešajte v mise mleté orechy, oba druhy cukru a rum.
- Košíčky vo vnútri potrite ríbezľovou marmeládou a vložte do nich guľôčku orechovej náplne.
- Na záver vyšľahajte nad parou vajcia s cukrom a potom do nich zašľahajte zmäknuté maslo s kakaom.
- Vzniknutý krém naneste do košíčkov pomocou zdobidla, nechajte stuhnúť a potom polejte čokoládovou polevou.
- V prípade priania môžete pečivo ozdobiť kúskom vlašského orecha.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta