Cukrovinky zo sušených fíg
24. 9. 2025
Ďalším variantom dobrôt môžu byť cukrovinky zo sušených fíg. Recept nie je zložitý a budete ho mať hotový za pár minút!
Ingrediencie
- 1 šálka celých lieskových orechov bez šupky
- 1 šálka celých mandlí
- ⅔ šálky múky
- 2 lyžice nesladeného kakaového prášku
- 2 a ¼ lyžičky jemne nastrúhanej pomarančovej kôry (pozor, aby na sebe pomaranč nemal žiadny postrek)
- 2 lyžičky semien feniklu (ľahko rozdrvte)
- ½ lyžičky mletej škorice
- ⅛ lyžičky mletého klinčeka
- 230 g sušených fíg (asi 1 a ½ šálky)
- ⅔ šálky cukru kryštál
- ½ šálky medu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Lieskové orechy a mandle nasekajte nahrubo a dajte ich bokom.
- Vymažte panvicu maslom a vysypte ju múkou. Rovnako odložte bokom.
- Múku, kakaový prášok, pomarančovú kôru, feniklové semienka, škoricu a klinčeky zmiešajte vo veľkej miske. Miešajte, kým sa jednotlivé ingrediencie poriadne neprepoja.
- Do zmesi pridajte orechy a figy. Znovu premiešajte.
- V malom hrnci zmiešajte cukor a med a umiestnite ho na mierny oheň. Zvýšte teplotu na stredný výkon a varte bez miešania asi 6 minút.
- Po tejto dobe rýchlo prilejte do hrnca zmes s orechmi a rýchlo miešajte. Vznikne veľmi hustá zmes.
- Zmes z hrnca preneste na panvicu a vložte ju do rúry. Pečte asi 35 minút.
- Po upečení zmes vyberte a nechajte ju aspoň 1 hodinu chladiť. Následne ju vyberte z panvice a nakrájajte ju na vodorovné tyčinky s hrúbkou 2 cm.
- Za pomoci tohto receptu by ste mali získať asi 36 kusov figových tyčiniek.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta