Dia linecké pečivo

24. 9. 2025

Milujete linecké kolieska, ale chcete sa vyhnúť cukru?

Máme pre vás linecké cesto, ktoré, aj keď neobsahuje žiadny cukor, chutí skvele!

Ingrediencie

  • ½ šálky masla
  • 2 šálky múky
  • 1 šálka granulovaného umelého sladidla
  • ⅓ šálky kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky jedlej sódy
  • 1 šálka mletých mandlí
  • ½ šálky malín (čerstvých alebo mrazených)

Postup

Cesto:

  • Vo veľkej mise zmiešajte maslo a sladidlo, a to pomocou mixéra.
  • V priebehu miešania postupne pridávajte vajce a vanilku.
  • Preosejte múku a pridajte ju k zmesi. Pridajte aj prášok do pečiva a sódu. Ďalej miešajte ručne.
  • Pridajte kyslú smotanu a mandle.
  • Pripravené cesto rozdeľte na polovicu (do dvoch misiek) a nechajte 2 hodiny odpočívať v chladničke.
  • Dajte predhriať rúru na 180 °C.
  • Medzi tým, čo sa rúra predhrieva, vyvaľkajte cesto na pomúčenej doske. Cesto by malo byť vyvaľkané na vrstvu s výškou asi 3 mm.
  • Pomocou formičiek z cesta vykrojte tvary bez stredového výrezu.
  • To isté zopakujte s druhou polovicou cesta, ale vykrojte z neho tvary s vyrezaným stredom.
  • Pripravené pečivo dajte na plech (alebo na dva), vyložený papierom na pečenie, a to asi 3 cm od seba.
  • Plechy vložte do rúry a pečte 6-8 minút.
  • Akonáhle je dia linecké pečivo hotové, nechajte ho vychladiť.

Náplň:

  • Pečivo chladne a vy máte chvíľu času, pripraviť si náplň z malín.
  • Ak máte maliny mrazené, vytiahnite ich z mrazničky ešte pred prípravou cesta, aby stihli rozmrznúť.
  • Maliny rozmixujte v mixéri dohladka a pridajte do nich trošku sladidla. Množstvo je čisto na vás, podľa toho, ako veľmi sladké pečivo máte radi.
  • Takto pripravenou zmesou potierajte linecké kolieska a zlepujte ich k sebe.
  • Teraz už len stačí, aby ste si na skvelom dia pečive pochutili.
  • V rámci prípravy náplne môžete použiť aj dia želírovací cukor, napríklad od značky Labeta, vďaka ktorému vytvoríte zmes, pripomínajúcu klasický džem.

Dia linecké pečivo s výrezom stromčeka, plnené džemom.
zdroj: bostonchefs.com

Výhodou sušienok je, že ich môžete podávať nielen ako dia pečivo v čase Vianoc, ale aj celoročne ku káve či čaju.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.4 / 5 (24 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *