Domáci vaječný koňak s kardamónom
24. 9. 2025
Pre vaječniak je typickým korením predovšetkým škorica alebo muškátový oriešok, chybu ale neurobíte ani s kardamómom.
Ingrediencie:
- 12 žĺtkov
- 4 šálky plnotučného mlieka
- 4 šálky smotany na šľahanie
- 2 šálky brandy
- 1 a 1/2 šálky cukru krupice
- 2 vanilkové struky
- 2 čajové lyžičky mletého kardamómu
Postup:
- V hrnci na miernom ohni priveďte za občasného miešania do varu mlieko, vyškriabané vanilkové struky a kardamóm.
- Medzitým vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny.
- Následne do vaječnej peny pomaly prilievajte horúce mlieko a šľahajte, aby sa všetko spojilo.
- Následne vzniknutú zmes prelejte späť do hrnca a za stáleho miešania varte na miernom ohni 2-3 minúty, kým mierne nezhustne.
- Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Po vychladnutí vmiešajte smotanu a brandy.
- Uchovávajte v chladničke.
Pred podávaním posypte vaječný koňak ďalším kardamómom a pridajte škoricovú tyčinku.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta