Domáci vaječný koňak s kardamónom

24. 9. 2025

Pre vaječniak je typickým korením predovšetkým škorica alebo muškátový oriešok, chybu ale neurobíte ani s kardamómom.

Ingrediencie:

  • 12 žĺtkov
  • 4 šálky plnotučného mlieka
  • 4 šálky smotany na šľahanie
  • 2 šálky brandy
  • 1 a 1/2 šálky cukru krupice
  • 2 vanilkové struky
  • 2 čajové lyžičky mletého kardamómu

Postup:

  1. V hrnci na miernom ohni priveďte za občasného miešania do varu mlieko, vyškriabané vanilkové struky a kardamóm.
  2. Medzitým vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny.
  3. Následne do vaječnej peny pomaly prilievajte horúce mlieko a šľahajte, aby sa všetko spojilo.
  4. Následne vzniknutú zmes prelejte späť do hrnca a za stáleho miešania varte na miernom ohni 2-3 minúty, kým mierne nezhustne.
  5. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  6. Po vychladnutí vmiešajte smotanu a brandy.
  7. Uchovávajte v chladničke.

Pred podávaním posypte vaječný koňak ďalším kardamómom a pridajte škoricovú tyčinku.

zdroj: fresheggsdaily.blog

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.5 / 5 (28 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *