Drážďanská štôlňa
24. 9. 2025
Budete potrebovať:
- 600 g hrozienok
- 200 g sušených ríbezlí
- 4 cl rumu
- 2 kocky droždia
- 150 g cukru múčka
- 250 ml vlažného mlieka
- 2 bio citróny
- 500 g masla
- 1 kg múky
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička kardamónu
- 100 g mletých mandlí
- 100 g jemne nakrájanej citrónovej a pomarančovej kôry
- 200 g rozpusteného masla
- 250 g cukru múčka na posypanie
- 5 lyžíc vanilkového cukru
Postup prípravy:
- Hrozienka a sušené ríbezle umyte a namočte aspoň na 12 hodín do rumu. (najlepšie cez noc)
- Rozdrobte si droždie, zmiešajte ho s 1 polievkovou lyžicou cukru a 3 lyžicami vlažného mlieka a nechajte na teplom mieste vzísť kvások.
- Umyte bio citróny a jemne nastrúhajte ich kôru.
- Do misy si nasypte 2/3 múky, uprostred urobte jamku a do nej vložte kvások.
- Po krajoch dosypte zvyšné suroviny, poriadne vymieste a nechajte cesto oddýchnuť na teplom mieste.
- Cesto rozdeľte na polovice a vložte na plech, kde jeho okraje cez seba spojíte.
- Nezabúdajte vyložiť plech papierom na pečenie a hliníkovou fóliou.
- Pečte na 180 stupňov po dobu asi 50-60 minút.
- Ihneď po upečení štôlňu potrite rozpusteným maslom a poriadne posypte cukrovou zmesou (vanilkový cukor + práškový cukor).
- Po vychladnutí štôlňu posypte iba práškovým cukrom.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta