Francúzske tartaletky s karamelizovanou cibuľkou

24. 9. 2025

Francúzske koláčiky tartaletky sú známe ako sladké dezerty, ale aj ako slané delikátne koláčiky. Robia sa ako veľké okrúhle koláče, ale aj v podobe týchto jednohubiek. Sú výborné ako teplé, tak za studena podávané, a tiež patria medzi úžasné predjedlá na Vianoce.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 a ⅓ hrnčeka hladkej múky
  • ½ hrnčeka masla
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 3-6 lyžíc ľadovej vody

Na náplň:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 6 stredných červených cibúľ (nakrájaných na plátky)
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 3 lyžice hnedého cukru
  • 1 lyžica medu
  • soľ a korenie
  • 170 g syra typu feta
  • 60 g krémového syra
  • 1 vajce
  • 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej)

Postup:

  • Preosejte si múku a pridajte do robota spolu s cukrom a soľou a trochu krátko premiešajte.
  • Pridajte polovicu masla, krátko premiešajte. Potom pridajte zvyšok masla a zase krátko premiešajte.
  • Hrudky z masla môžu zostať, ale nemali by byť väčšie ako veľká šošovica.
  • Teraz už po dvoch lyžiciach pridávajte ľadovú vodu. Dávajte pozor na konzistenciu, cesto by nemalo byť lepivé.
  • Takto pripravené cesto uplácejte do bochníčku, zabaľte do potravinovej fólie a dajte aspoň na hodinku do chladničky.
  • Po vychladení nechajte cesto aspoň 10 minút pri izbovej teplote a môžete sa pustiť do váľania.
  • Nájdite si formičku, ktorá bude asi raz tak väčšia, než je priemer formičky na muffiny (napríklad menšiu misku alebo širší hrnček).
  • Z vyvaľkaného cesta, asi 5 mm vysokého, vykrajujte kruhy.
  • Hotové kolieska ukladajte do jamiek na muffiny, pekne ich rozprestrite, okraje cesta by mali mierne vykukovať.
  • Cesto potom na dne prepichajte vidličkou a dajte aj s pekáčikom do chladničky, než si pripravíte náplň.
  • Na troške oleja si orestujte cibuľku, miešajte len občasne, trvá to 2-3 minúty.
  • Potom cibuľku prikryte pokrievkou a nechajte ešte 8-10 minút dusiť na miernom ohni.
  • Pridajte cukor, balzamikový ocot, med, trochu soli a korenia a varte ešte 10 minút, kým cibuľka neskaramelizuje (občas premiešajte).
  • Pripravte si syrovú plnku. Oba syry, vajcia a petržlenovú vňať vyšľahajte do hladkej konzistencie.
  • Na dno každého cesta dajte lyžicu cibule, na to rozdeľte syrovú zmes.
  • Pečte na 175 °C asi 20 minút.
Ďalším ľahkým predjedlom sú francúzske tartaletky
Zdroj: flickr.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.8 / 5 (31 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *