Hrnčekové šľahačkové pečivo

24. 9. 2025

Skvelou vianočnou voľbou je pečivo, ktoré chutí, ale nenúti vás, pri jeho príprave, stráviť hodiny v kuchyni.

Hrnčekový recept je jednoduchý a je hotový raz dva, pretože odpadá zdĺhavé váženie.

Ingrediencie

Košíčky:

  • 1 a ½ šálky (asi 375 ml) múky
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • ½ šálky nesoleného masla (v izbovej teplote)
  • 1 šálka cukru
  • 2 vajcia (v izbovej teplote)
  • ¾ šálky mlieka
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Poleva:

  • ½ šálky nesoleného masla (v izbovej teplote)
  • 4 šálky práškového cukru
  • ¼ šálky 35% smotany na šľahanie (značky Tatra)
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • štipka soli

Postup

Košíčky:

  • Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na muffiny. Ak máte formu silikónovú, nie je potrebné ju vymazávať. V inom prípade vyložte jednotlivé košíčky papierom na pečenie alebo ich vymažte trochou masla či oleja.
  • V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Túto zmes odložte bokom.
  • V druhej miske, pomocou elektrického mixéra, rozšľahajte maslo s cukrom, kým nebude ľahké a nadýchané.
  • Do tejto zmesi pridajte vajcia. Pridávajte ich postupne! Najprv rozšľahajte prvé vajcia, kým sa úplne nespoja so zmesou a až potom pridajte druhé vajce.
  • Znížte otáčky mixéra na minimum a striedavo pridávajte múku z prvej misy a mlieko. Pridávaním múky začínajte a pridaním múky tiež končite.
  • Takto pripravenou zmesou naplňte jednotlivé formy na muffiny. Môžete si pomôcť lyžicou. Formy naplňte asi do ¾ ich objemu.
  • Pečte po dobu 18–20 minút. Po tejto dobe špajdľou skontrolujte, či sa na ňu cesto uprostred muffinov nelepí. Pokiaľ nie, máte hotovo.
  • Hotové muffiny nechajte vychladnúť.

Poleva:

  • Šľahajte maslo, kým nie je ľahké a našuchorené.
  • Pri nízkych otáčkach mixéra pridajte práškový cukor, smotanu, vanilku a soľ. Vyšľahajte všetko do hladka a ak je to potrebné, pridajte trochu smotany (1–2 lyžice).
  • Zvýšte rýchlosť šľahania na maximum a šľahajte asi 1–2 minúty, kým nebude poleva jemná a nadýchaná.
  • Naplňte polevou cukrárske vrecko na zdobenie a opatrne polevou ozdobte vychladnuté muffiny.
  • Ak nemáte cukrárske vrecko, môžete na zdobenie použiť lyžicu.

Toto šľahačkové vianočné pečivo môžete ozdobiť aj farebnou posýpkou, ovocím alebo hoblinkami z čokolády. Práve rôznorodosť z neho robí pečivo, ktoré je možné pripraviť nielen v čase Vianoc, ale aj pri príležitosti narodeninových osláv alebo posedení s priateľmi.

Hrnčekové šľahačkové vianočné pečivo zo svetlého cesta s vanilkovou polevou, v tvare malých tort.
zdroj: eggs.ca

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.3 / 5 (30 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *