Hrnčekové šľahačkové pečivo
24. 9. 2025
Skvelou vianočnou voľbou je pečivo, ktoré chutí, ale nenúti vás, pri jeho príprave, stráviť hodiny v kuchyni.
Hrnčekový recept je jednoduchý a je hotový raz dva, pretože odpadá zdĺhavé váženie.
Ingrediencie
Košíčky:
- 1 a ½ šálky (asi 375 ml) múky
- 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky nesoleného masla (v izbovej teplote)
- 1 šálka cukru
- 2 vajcia (v izbovej teplote)
- ¾ šálky mlieka
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Poleva:
- ½ šálky nesoleného masla (v izbovej teplote)
- 4 šálky práškového cukru
- ¼ šálky 35% smotany na šľahanie (značky Tatra)
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup
Košíčky:
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na muffiny. Ak máte formu silikónovú, nie je potrebné ju vymazávať. V inom prípade vyložte jednotlivé košíčky papierom na pečenie alebo ich vymažte trochou masla či oleja.
- V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Túto zmes odložte bokom.
- V druhej miske, pomocou elektrického mixéra, rozšľahajte maslo s cukrom, kým nebude ľahké a nadýchané.
- Do tejto zmesi pridajte vajcia. Pridávajte ich postupne! Najprv rozšľahajte prvé vajcia, kým sa úplne nespoja so zmesou a až potom pridajte druhé vajce.
- Znížte otáčky mixéra na minimum a striedavo pridávajte múku z prvej misy a mlieko. Pridávaním múky začínajte a pridaním múky tiež končite.
- Takto pripravenou zmesou naplňte jednotlivé formy na muffiny. Môžete si pomôcť lyžicou. Formy naplňte asi do ¾ ich objemu.
- Pečte po dobu 18–20 minút. Po tejto dobe špajdľou skontrolujte, či sa na ňu cesto uprostred muffinov nelepí. Pokiaľ nie, máte hotovo.
- Hotové muffiny nechajte vychladnúť.
Poleva:
- Šľahajte maslo, kým nie je ľahké a našuchorené.
- Pri nízkych otáčkach mixéra pridajte práškový cukor, smotanu, vanilku a soľ. Vyšľahajte všetko do hladka a ak je to potrebné, pridajte trochu smotany (1–2 lyžice).
- Zvýšte rýchlosť šľahania na maximum a šľahajte asi 1–2 minúty, kým nebude poleva jemná a nadýchaná.
- Naplňte polevou cukrárske vrecko na zdobenie a opatrne polevou ozdobte vychladnuté muffiny.
- Ak nemáte cukrárske vrecko, môžete na zdobenie použiť lyžicu.
Toto šľahačkové vianočné pečivo môžete ozdobiť aj farebnou posýpkou, ovocím alebo hoblinkami z čokolády. Práve rôznorodosť z neho robí pečivo, ktoré je možné pripraviť nielen v čase Vianoc, ale aj pri príležitosti narodeninových osláv alebo posedení s priateľmi.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta