Hrnčekový recept na voňavé škoricové perníčky
24. 9. 2025
Lahodná kombinácia veľmi dobrých surovín. Ak milujete škoricové vianočné pečivo, odporúčame vyskúšať. Škorica je veľmi zdravá. Pôsobí pozitívne na správne fungovanie srdca a ciev. Navyše má antibakteriálne účinky. O ďalšej prísade, zázvore, ani nehovoriac. Ten je tiež veľmi zdravý a navyše pekne zahreje.
Ingrediencie na cesto:
- 2 a ¾ hrnčeka hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 2 lyžičky škorice
- 1 lyžička muškátového orieška
- 1 lyžička zázvoru
- ¾ hrnčeka masla izbovej teploty
- 1 hrnček cukru krupica
- 2 veľké vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Vo veľkej mise si zmiešajte všetky sypké ingrediencie okrem cukru.
- Pomocou šľahača si vyšľahajte maslo a cukor do hladkého krému.
- Pridajte vajcia jedno po druhom a nakoniec pridajte vanilku.
- Hotovú maslovú zmes pridajte k sypkej zmesi a zmiešajte.
- Cesto si rozdeľte na 3 časti.
- Jedno po druhom vyvaľkajte medzi dvoma kusmi papiera na pečenie. Nechceme totiž, aby bolo cesto príliš múčné.
- Vyvaľkajte na plát asi 5 mm hrubý. A zrolujte do rolky.
- Rovnako postupujte aj s ostatnými cestami.
- Dajte aspoň na 2 hodiny schladiť do chladničky.
- Motívy si vykrojte ľubovoľnými vykrajovačmi.
- Hotové ich pokladajte na papierom na pečenie vyložený plech.
- Dajte piecť na 180 °C asi na 9 minút (až okraje začnú chytať bronz).
Môžete si vybrať, či chcete perníčky ozdobiť len po okrajoch alebo ich ozdobiť celé.
Ingrediencie na polevu na okraje perníčkov:
- 1 lyžička práškového cukru
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžice mlieka
- štipka škorice
Postup:
- Všetky ingrediencie zmiešajte do hustejšej zmesi, tú potom dajte do zdobičky a pustite sa do zdobenia okrajov cukroviniek. Nechajte zaschnúť (trvá to asi hodinu) a je hotovo.
Ingrediencie na polevu na celé perníčky:
- 2 hrnčeky práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/3 hrnčeka mlieka
- ¼ lyžičky škorice
Postup:
- Zmiešajte všetky ingrediencie do hustejšej zmesi a dajte do zdobičky. Ozdobte si celý povrch perníčku podľa chuti.
- Polevu nechajte zaschnúť aspoň 24 hodín. Opatrne si perníčky prikryte, aby neuschli.

Nie ste priaznivci čokolády? Nevadí. Pokojne ich len pocukrujte práškovým cukrom.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta