Hviezdičky s kokosom a mandľami
24. 9. 2025
Chuť kokosu a mandlí robí z týchto cukroviniek skvelý gurmánsky zážitok. Trstinový cukor možno nahradiť aj medom.
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 šálky mandľovej múky
- 1/3 šálky kokosovej múky
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 1 vajce
- 3 PL rozpusteného a vychladeného kokosového oleja
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky mandľového extraktu
Na polevu:
- 1 šálka práškového cukru
- 2 PL rastlinného mlieka, mandľového alebo kokosového
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1/8 čajovej lyžičky mandľového extraktu
- štipka soli
Postup:
- V stredne veľkej mise zmiešajte mandľovú múku, kokosovú múku, prášok do pečiva a soľ.
- V inej mise rozšľahajte vajcia a potom pridajte cukor, kokosový olej, vanilku a mandľový extrakt.
- V tejto fáze môžete použiť aj elektrický mixér.
- Miešajte, kým sa hmota úplne nespojí.
- Pridajte suché prísady k mokrým a miešajte, kým nevznikne husté cesto.
- Pokiaľ sa vám cesto lepí, pridávajte po jednej lyžici kokosovej múky, kým sa z neho nevytvoria gule a cesto pôjde ľahko vyváľať.
- Cesto položte na pracovnú dosku medzi dva listy pergamenového papiera.
- Rozvaľkajte na hrúbku približne 3 mm.
- Cesto vykrájajte pomocou obľúbených vykrajovačov, napríklad hviezdičiek.
- Kokosové hviezdičky položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 8-10 minút.
- Keď cukrovinky chladnú, pripravte si polevu.
- Zmiešajte práškový cukor, vanilku, mandľový extrakt a soľ s rastlinným mliekom.
- Poleva by mala byť pomerne hustá.
- Pokiaľ je príliš riedka, pridajte viac práškového cukru.
- Rovnako tak, pokiaľ je príliš hustá, pridajte viac rastlinného mlieka.
- Po vychladnutí vianočné cukrovinky z kokosovej múky ozdobte polevou podľa vašich predstáv.

Kokosové guľôčky Rafaelo nie sú jedinými nepečenými cukrovinkami, ktoré si môžete pripraviť. Skúste tiež rozmanité recepty na Mozartove gule.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta