Izidor košíčky s lahodným krémom

24. 9. 2025

Príprava tohto druhu cukroviniek je síce pomerne pracná a časovo náročná, ale výsledok stojí za to.

Ingrediencie:

Košíčky

  • 210 g hladkej múky
  • 130 g masla
  • 70 g cukru
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 20 g nesladeného kakaového prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipka mletej škorice
  • kôra z jedného citróna

Orechová náplň

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 50 g cukru múčka
  • 70 ml rumu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ríbezľová marmeláda

Čokoládový krém

  • 200 g masla
  • 75 g cukru múčka
  • 10 ml rumu
  • 2 vajcia
  • 1 PL nesladeného kakaového prášku
  • 0,5 balíčka vanilkového cukru

Čokoládová poleva

  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g masla

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 175 °C.
  2. Zmiešajte preosiatu múku, cukor, rozpustené maslo, vajcia, orechy, kakaový prášok, citrónovú kôru a škoricu a vypracujte v hladké cesto.
  3. Po kúskoch vtláčajte cesto do formičiek na pečenie košíčkov.
  4. Vložte do rúry a pečte približne 10-15 minút.
  5. Po upečení nechajte košíčky vychladnúť.
  6. V medziobdobí si pripravte náplň zmiešaním mletých orechov s cukrom, rumom a vanilkou.
  7. Potom košíčky vo vnútri potrite ríbezľovým džemom a naneste orechovú náplň.
  8. Na náplň pomocou cukrárskeho vrecka so zdobítkom nastriekajte krém.
  9. Stačí vyšľahať vajcia s cukrom, a potom pridať vyšľahané maslo s kakaom a rumom.
  10. Dajte stuhnúť do chladničky a medzitým vo vodnom kúpeli rozpustite maslo s čokoládou.
  11. Košíčky zľahka prelejte čokoládovou polevou a vložte opäť do chladu.
  12. Na záver môžete vianočné pečivo posypať nastrúhanými orechmi a ozdobu.
Postup prípravy Izidor košíčkov.
zdroj: najrecepty.sk

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.6 / 5 (29 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *