Izidor košíčky s lahodným krémom
24. 9. 2025
Príprava tohto druhu cukroviniek je síce pomerne pracná a časovo náročná, ale výsledok stojí za to.
Ingrediencie:
Košíčky
- 210 g hladkej múky
- 130 g masla
- 70 g cukru
- 50 g mletých vlašských orechov
- 20 g nesladeného kakaového prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka mletej škorice
- kôra z jedného citróna
Orechová náplň
- 150 g mletých vlašských orechov
- 50 g cukru múčka
- 70 ml rumu
- 1 balíček vanilkového cukru
- ríbezľová marmeláda
Čokoládový krém
- 200 g masla
- 75 g cukru múčka
- 10 ml rumu
- 2 vajcia
- 1 PL nesladeného kakaového prášku
- 0,5 balíčka vanilkového cukru
Čokoládová poleva
- 100 g čokolády na varenie
- 50 g masla
Postup:
- Predhrejte si rúru na 175 °C.
- Zmiešajte preosiatu múku, cukor, rozpustené maslo, vajcia, orechy, kakaový prášok, citrónovú kôru a škoricu a vypracujte v hladké cesto.
- Po kúskoch vtláčajte cesto do formičiek na pečenie košíčkov.
- Vložte do rúry a pečte približne 10-15 minút.
- Po upečení nechajte košíčky vychladnúť.
- V medziobdobí si pripravte náplň zmiešaním mletých orechov s cukrom, rumom a vanilkou.
- Potom košíčky vo vnútri potrite ríbezľovým džemom a naneste orechovú náplň.
- Na náplň pomocou cukrárskeho vrecka so zdobítkom nastriekajte krém.
- Stačí vyšľahať vajcia s cukrom, a potom pridať vyšľahané maslo s kakaom a rumom.
- Dajte stuhnúť do chladničky a medzitým vo vodnom kúpeli rozpustite maslo s čokoládou.
- Košíčky zľahka prelejte čokoládovou polevou a vložte opäť do chladu.
- Na záver môžete vianočné pečivo posypať nastrúhanými orechmi a ozdobu.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta