Jednoduché orechové gombíky
24. 9. 2025
Síce si cesto na linecký základ musíme vypracovať deň vopred, ale na záver ide o veľmi jednoduchý postup. Túto variantu oceníte najmä, ak preferujete lieskové oriešky.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 200 g zmäknutého masla
- 3 žĺtky
Na lieskovoorieškovú pusinku:
- 3 bielky
- 100 g mletých lieskových orieškov
- 200 g cukru múčky
- 5 rozmixovaných piškótov
- celé lieskové oriešky na ozdobu
Postup:
- Maslo s cukrom a žĺtkami si vymiešame do krémovej konzistencie.
- Postupne pridávame múku.
- Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme chladiť do chladničky cez noc.
- Druhý deň si vytiahneme cesto z chladničky, zahrejeme rúru na 190 °C a cesto si vyvaľkáme na minimálnom množstve múky na 4 mm širokú placku.
- Vykrajujeme kolieska alebo kvietky (ideálne s priemerom cca 1,5 cm) a kladieme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ku koncu pridávame cukor po lyžiciach a šľaháme do tuha.
- Nakoniec pridáme namleté orechy a piškóty.
- Pusinkou zdobíme vršky cesta.
- Pečieme do zlatista.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta