Kapor v čiernom sose
24. 9. 2025
Vianoce sú za dverami a vy neviete, aký recept na rybu zvoliť?
Doprajte svojim hosťom ozajstné hody a pripravte im kapríka, ktorého ešte nejedli!
Nechajte si chutiť!
Ingrediencie
- 1 kapor
- 0,5 mrkvy
- 0,5 petržlenu
- kúsok zeleru
- 1 cibuľa
- 4 lyžice masla
- 0,5 pohára červeného vína
- 0,5 pohára tmavého piva
- 2 lyžice vínneho octu
- 3 lyžice starého perníka
- 2 lyžice slivkového džemu
- štipka tymiánu
- bobkový list
- nové korenie
- hrsť sultánok
- niekoľko olúpaných mandlí
- šťava z 1 citróna
- soľ, korenie a cukor podľa chuti
Postup
Ryba
- Najprv treba uvariť čerstvého kapra a krv naliať do misky.
- Rybu vo vnútri opláchnite octom a ocot pridajte aj do krvi v miske. Potom kapra umyte, rozdeľte na „podkovy“ a osoľte.
- Všetku zeleninu potom treba olúpať a nakrájať na kocky. V ďalšom kroku ju vložte do rozpáleného masla a osmažte zo všetkých strán.
- Potom pridajte citrónovú šťavu, nové korenie, bobkový list, tymián, sultánky, mandle a všetko zalejte pollitrom vriacej vody.
- Potom do nádoby s pripravenou zmesou vložte rybu a všetko varte asi 10 minút.
- Na konci rybu jednoducho vyberte z hrnca a očistite od kostí, potom ju preložte do inej teplej nádoby.
Omáčka
- Ďalším krokom je príprava omáčky. Do hrnca pridajte nastrúhaný perník, pivo, džem a krv s octom a priveďte do varu.
- Následne kapra servírujte, omáčku prelejte cez sitko a máte hotovo!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta