Karamelové oválky
24. 9. 2025
Karamelové oválky sú chutnými vianočnými krémovými cukrovinkami, a to vďaka jemnému Salku, kondenzovanému mlieku, ktoré chutí snáď každému.
Skúste náš rýchly a jednoduchý recept a urobte radosť svojim chuťovým bunkám
Ingrediencie
Cesto:
- 210 g hladkej múky
- 140 g mletých vlašských orechov
- 50 g práškového cukru
- 140 g masla
- 1 lyžicu kakaa (najlepšie holandského typu)
- 2 žĺtky
- 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
Karamelový krém do cukroviniek:
- 1 Salko (sladené kondenzované mlieko)
- 250 g masla
- čokoládová poleva na ozdobu
Postup
- Konzervu Salka neotvárajte a vložte ju do hrnca. Zalejte ju vodou a nechajte tri hodiny pomaly variť.
- Po tejto dobe hrniec zložte z platne, vyberte konzervu z vody a nechajte ju úplne vychladnúť.
- Zatiaľ čo konzerva chladne, pripravte si oválky.
- Hladkú múku s práškovým cukrom preosejte do misy, pridajte mleté orechy, zmäknuté maslo, kakao, žĺtky aj citrónovú kôru a všetko spracujte na hladké cesto, ktoré dajte zhruba na 1 hodinu odpočinúť do chladničky.
- Odpočinuté cesto vyvaľkajte na plát o hrúbke 0,5 cm a vykrojte z neho oválky (ak nemáte oválnu formičku, môžete zvoliť formu v tvare hviezdičky, rožkov a pod.).
- Vykrojené ovály umiestnite na plech (vymažte ho alebo použite papier na pečenie) a pečte cca 10 až 12 minút pri teplote 180 °C.
- Špicatou špajdľou skúste, či sa na ňu oválky nelepia. Upečené pečivo vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Medzitým otvorte vychladnuté skaramelizované Salko, prelejte ho do misy a vyšľahajte s maslom do hladkého karamelového krému.
- Získaný krém prelejte do cukrárskeho zdobiaceho vrecka a s jeho pomocou ozdobte každý jednotlivý oválik.
- Ozdobené vianočné karamelové pečivo vložte do chladničky, aby stuhlo, a nakoniec jedno po druhom namáčajte do čokoládovej polevy. Výsledok je dokonalý a oválky sa rozplývajú na jazyku.
Inšpirujte sa tiež nápaditými receptami na nepečené cukrovinky z karamelu.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta