Kedy piecť vianočku?

24. 9. 2025

Zatiaľ čo vianočné pečivo sa obvykle začína piecť spoločne so začiatkom adventu, vianočka sa tradične pečie až deň pred Štedrým dňom, teda popoludní alebo večer 23. decembra.

Symbolickým dôvodom je to, že vianočka vlastne predstavuje malého Ježiška zavinutého v perinke, praktickým dôvodom je to, že na rozdiel od cukroviniek sa vianočka nemusí nechať odležať, aby zmäkla. Naopak je najlepšie jesť ju čo najskôr po upečení.

V minulosti bolo s pečením vianočky spojených niekoľko tradícií, napríklad ženy pri pečení nesmeli hovoriť a museli byť odeté do bielej zástery a čepca. V rade rodín je dnes pečenie vianočky vrcholom predvianočných príprav a gazdinky si tento čas spríjemňujú zapálením františka a počúvaním vianočnej hudby.

zdroj: savortheflavour.com

Recepty na vianočku nie sú jediné, pri príprave ktorých sa využíva kysnuté cesto. Upečte si z neho aj lahodnú vianočnú štôlňu .

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.5 / 5 (34 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *