Klasické šuhajdy z vlašských orechov
24. 9. 2025
Lahodné čokoládové košíčky plnené orechovým krémom, kto by odolal. V prípade, že sa vám náplň zdá príliš tekutá, pridajte viac orechov.
Ingrediencie:
Čokoláda
- 200 g čokolády na varenie
- 70 g stuženého rastlinného tuku
Náplň
- 150 g mletých vlašských orechov
- 120 g práškového cukru
- 100 g stuženého rastlinného tuku
- 100 ml mlieka
- 1 vajce
- 50 ml espressa
- 50 ml rumu
- polovičky vlašských orechov na ozdobu
Postup:
- V hrnci na miernom ohni zohrejte mlieko a pridajte práškový cukor.
- Keď sa cukor rozpustí, odstavte a pridajte mleté orechy, tuk a vajcia.
- Všetko dôkladne premiešajte.
- Zmes následne zľahka niekoľko málo minút povarte a za stáleho miešania pridajte espresso a rum.
- Pripravenú orechovú náplň nechajte vychladnúť, môžete ju vložiť aj do chladničky.
- Čokoládu na varenie a tuk rozpustite vo vodnom kúpeli.
- Pripravte si papierové košíčky, ktoré približne do jednej tretiny naplňte čokoládou.
- Nechajte čokoládu chvíľku stuhnúť a potom pridajte čajovú lyžičku orechovej náplne.
- Na záver prelejte opäť čokoládovou polevou a ozdobte polovicou vlašského orecha.
- Nechajte stuhnúť a potom vložte do chladničky.

Kávu, čokoládu a orechy môžete spoločne využiť aj v mnohých receptoch na mocca vianočné pečivo. Načerpajte inšpiráciu!
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta