Kokosová sviatočná roláda s čokoládou
24. 9. 2025
Táto kombinácia chutí robí recept na tradičnú vianočnú roládu niečím úžasným a urobí z nej stredobod vášho štedrovečerného stola. Pre ďalšie koláče s kokosom, sa inšpirujte u nás.
Čo budeme potrebovať
- maslo
- 150 g horkej čokolády (nasekanej na malé kúsky)
- 6 veľkých vajec
- 170 g práškového cukru
- 25 g kakaa
- 25 g mletých mandlí
- 250 g mascarpone
- 400 ml tučnej smotany
- 50 ml Malibu (voliteľné)
- 85 g práškového cukru
- 125 g tvarohu
- lyžička vanilkového extraktu
- 3 kusy fíg
- 75 g kokosu (opražený)
Postup
- Rúru rozohrejte na 180 stupňov.
- Plech vyložte papierom na pečenie a potrite ho maslom.
- Čokoládu rozpustite na vodnom kúpeli a nechajte ľahko vychladnúť.
- Do veľkej čistej misy dajte bielky a do druhej žĺtky a cukor.
- Najskôr vyšľahajte bielky potom žĺtky s cukrom.
- K žĺtkom pridajte veľkú lyžicu bielkov a premiešajte. Pridajte zvyšné bielky a opatrne vmiešajte do žĺtkov.
- Keď je takmer všetko zapracované, preosejte k zmesi kakao, pridajte mandle a zalejte rozpustenou čokoládou a miešajte.
- Zmes rozprestrite na plech.
- Pečte 15–18 minút na strednej priečke rúry.
- Ešte teplú roládu vyklopte na veľký papier na pečenie a odstráňte papier, na ktorom ste roládu upiekli.
- Začnite rolovať čo najpevnejšie. Nechajte stuhnúť a vychladnúť.
- Mascarpone, smotanu, Malibu a práškový cukor šľahajte.
- Roládu opatrne rozbaľte.
- Tretinu krému rozotrite po celom povrchu.
- Tvaroh zmiešajte s vanilkou a rozotrite ho na krém.
- Na tvaroh pridajte nakrájané figy.
- Roládu znova zrolujte čo najpevnejšie.
- Roládu položte švom dole a potrite zvyšným krémom.
- Roládu posypte opraženým kokosom.
- Chlaďte niekoľko hodín pred podávaním.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta