Košíčky s orechovou náplňou a čokoládou

24. 9. 2025

Tradične sa toto pečivo potiera ríbezľovou marmeládou, ale môžete vyskúšať aj iné druhy, napríklad marhuľovú.

Ingrediencie:

Cesto

  • 220 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 70 g cukru
  • 40 g mletých vlašských orechov
  • 1 PL nesladeného kakaového prášku
  • kôra a šťava z polovice citróna
  • štipka mletej škorice

Náplň

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 70 g cukru múčka
  • 50 ml rumu
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • ríbezľová marmeláda

Krém

  • 200 g masla
  • 70 ml rumu
  • 50 g čokolády na varenie
  • 5 PL cukru
  • 2 vajcia

Poleva

  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g masla

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, cukor, rozpustené maslo, mleté orechy, kakao, citrónovú kôru a šťavu a mletú škoricu.
  2. Vypracujte v hladké cesto, ktoré potom po kúskoch vtláčajte do formičiek na košíčky.
  3. Formičky vložte do rúry predhriatej na 175 ° C a pečte približne 10-15 minút.
  4. V medziobdobí si pripravte náplň z orechov, cukru a rumu.
  5. Do upečených a vychladnutých košíčka následne pomocou lyžičky vložte malé množstvo marmelády a potom orechové náplne.
  6. Čokoládový krém vytvorte vyšľahaním vajec s cukrom vo vodnom kúpeli, ich zmes potom pridáte k vyšľahanému maslu.
  7. Na záver pridajte rozpustenú čokoládu a rum.
  8. Krém na košíčky nastriekajte pomocou zdobidla a nechajte stuhnúť.
  9. Posledným krokom je namočenie košíčkov v poleve vytvorenej z čokolády na varenie rozpustené v tuku.
zdroj: dobruchut.sk

Radi by ste si tento rok upiekli pečivo, ktoré si pamätá z detstva od babičky? Inšpirujte sa našimi receptami na zabudnuté vianočné pečivo . Tešiť sa môžete na masťovky, zázvorky aj Masarykove pečivo.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.5 / 5 (21 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *