Krehké svätomartinské rožky s makovou plnkou
24. 9. 2025
Hneď po orechovej náplni je druhou najobľúbenejšou náplňou tá maková. Cesto môžete použiť kysnuté aj nekysnuté, záleží na vašich preferenciách. My sme dali prednosť tomu bez kysnutia.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 200 g masla
- 250 ml smotany na šľahanie
- 100 g cukru múčka
- štipka soli
Maková náplň
- 100 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 50 g cukru
- 1 PL masla
- 1 PL strúhaného perníka
- 1 PL rumu
- 1 PL medu
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- V mise zmiešajte preosiatu múku, cukor a soľ.
- Potom pridajte maslo a smotanu na šľahanie.
- Ručne alebo s pomocou robota vypracujte do podoby jednoliateho cesta.
- Vypracované cesto rozdeľte na 5-6 častí a vložte v potravinovej fólii do chladničky.
- V medziobdobí si pripravte makovú náplň.
- Vložte mak, mlieko, maslo a cukor do hrnca a zmes varte na miernom ohni, kým nezhustne.
- Potom ju odstavte a pridajte ostatné ingrediencie.
- Potom vyberte cesto z chladničky a každú časť vyvaľkajte do tvaru kruhu s hrúbkou približne 4 mm.
- Vyvaľkaný kruh rozdeľte nožom na trojuholníčky, ktoré následne potrite makovou plnkou.
- Trojuholníček od dlhšej strany smerom k cípu zrolujte a zahnite do podoby rožka.
- Rovnaký postup opakujte aj s ďalším cestom.
- Predhrejte si rúru na 180 °C a rožky pečte dozlatista približne 20-25 minút.
Po vybratí z rúry môžete martinské rožky potrieť zmesou masla a rumu a posypať práškovým cukrom.

Máte pre mak slabosť? Inšpirujte sa netradičnými receptami na makové cukrovinky.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta