Krehké žĺtkové pečivo

24. 9. 2025

Tiež milujete rakvičky so šľahačkou? Klasika českých cukrární sa radí po bok laskoniek, indiánok a veterníkov a má mnoho svojich fanúšikov.

Na Vianoce sa rakvičky síce príliš nehodia, ale stačí im dať trochu inú formu a skvelé vianočné pečivo je na svete.

Ingrediencie:

  • 5 žĺtkov
  • 500 g práškového cukru
  • 1 čajová lyžička cukrárskeho droždia (amonium)
  • 3 lyžice hladkej múky

Postup:

  1. Žĺtky vymiešajte do hladka s 250 g cukru, lyžičkou amónia a múkou.
  2. Na doske alebo pracovnej doske si pripravte zvyšok práškového cukru, urobte v ňom jamku a do nej dajte žĺtkovú zmes. Vypracujte cesto.
  3. Cesto rozvaľkajte na hrúbku zhruba ½ centimetra a vykrajujte tvary podľa chuti (aby sa cesto nelepilo, posypte dosku práškovým cukrom).
  4. Povykrajované cesto dajte na plech s papierom na pečenie a vložte do predhriatej rúry s teplotou 140 °C.
  5. Pečte dovtedy, kým cesto „vyskočí“ a bude na povrchu tvrdé.
  6. Krehké pečivo môžete podávať samostatne alebo so šľahačkou či čokoládovou polevou.
Vianočné pečivo zo žĺtkov
Zdroj: livestrongcdn.com

Žĺtkovú polevu môžete ďalej použiť napríklad na zjemnenie korenených koláčov.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.6 / 5 (32 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *