Lahodné croissanty z dvojfarebného cesta

24. 9. 2025

Tieto dvojfarebné croissanty sa vyrábajú z dvoch rôznych ciest. Príprava si vyžaduje čas, ale výsledok stojí za to. Pokiaľ máte radi plnenené croissanty, môžete do nich pridať džem, krém či čokoládu.

Ingrediencie:

  • 250 g masla
  • 1 vanilkový struk

Svetlé cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 250 g mlieka
  • 60 g cukru
  • 50 g masla
  • 40 g vody
  • 70 g soli
  • 2 g čerstvých pivovarských kvasníc

Tmavé cesto

  • 400 g hladkej múky
  • 50 g polohrubej múky
  • 50 g nesladeného kakaového prášku
  • 250 g mlieka
  • 60 g cukru
  • 50 g masla
  • 40 g vody
  • 10 g čerstvých pivovarských kvasníc
  • 7 g soli

Na potretie

  • 100 g vody
  • 100 g cukru

Postup:

  1. Pri príprave týchto dvojfarebných croissantov si najskôr pripravte maslo, ktoré budete neskôr potrebovať na cesto.
  2. Do misy mixéra vložte 250 g mäkkého masla, pridajte semienka z vanilkového struku a vyšľahajte.
  3. Zmes preneste na list papiera na pečenie.
  4. Prikryte ho ďalším listom, pomocou valčeka rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou približne pol centimetra.
  5. Uložte do chladničky.

Svetlé cesto

  1. Teraz pripravte aj svetlé cesto.
  2. Droždie rozpustite v mlieku s izbovou teplotou.
  3. Do misy mixéra dajte obe múky, pridajte mlieko, v ktorom ste rozpustili droždie a cukor.
  4. Premiešajte a pridajte vodu.
  5. Keď je cesto stuhnuté, začnite po troškách pridávať mäkké maslo.
  6. Nakoniec pridajte soľ a pokračujte v miesení asi 5 minút, kým cesto nebude hladké a pružné.
  7. Preneste cesto na pracovnú plochu a zľahka prehneťte.
  8. Vytvarujte v guľu, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte hodinu kysnúť pri izbovej teplote.
  9. Potom cesto preneste do chladničky a nechajte ho 12 hodín odpočívať.

Tmavé cesto

  1. Po uplynutí 12 hodín si pripravte kakaové cesto.
  2. Do misy mixéra nasypte obe múky a kakao.
  3. Rozpustite droždie v mlieku s izbovou teplotou.
  4. Mlieko nalejte do mixéra a pridajte cukor.
  5. Spustite mixér a pridajte vodu.
  6. Keď je cesto stuhnuté, začnite po troškách pridávať mäkké maslo.
  7. Nakoniec pridajte soľ a pokračujte v miesení asi 5 minút.
  8. Potom cesto preneste na plochu a prehneťte.
  9. Keď získate guľovitý tvar, vložte ho do veľkej misy, prikryte potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote kysnúť asi 3 hodiny.

Tvorba croissantov

  1. Vyberte svetlé cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na obdĺžnik s rozmermi 25×40 cm.
  2. Do jeho stredu položte maslový základ a vyvaľkajte ho na plát.
  3. Okraje cesta otočte dovnútra a zarovnajte ich, ale neprekrývajte.
  4. Otočte cesto o 90° a rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra.
  5. Teraz vykonajte prvý prehyb, vrchné časti do stredu a potom to isté vykonajte odspodu.
  6. Cesto preložte a dajte na 30 minút do chladničky.
  7. Potom cesto rozvaľkajte v smere záhybov na hrúbku pol centimetra.
  8. Teraz vykonajte prvé trojité preloženie, jeden koniec cesta pritiahnite k stredu obdĺžnika a mierne ho pretiahnite cez, potom preložte druhý koniec cez.
  9. Odložte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte na 30 minút do chladničky.
  10. Potom ho znovu rozvaľkajte, vytvorte druhý trojitý plát a opäť ho dajte na 30 minút do chladničky.
  11. Potom vezmite cesto a rovnakým spôsobom vykonajte tretie a posledné preloženie.
  12. Nakoniec dajte cesto ešte na hodinu do chladničky.
  13. Vezmite svetlé cesto a rozvaľkajte ho valčekom na obdĺžnik s rozmermi 50×35 cm a hrúbkou asi pol centimetra.
  14. Vezmite tmavé cesto a vyvaľkajte ho valčekom, kým nevznikne obdĺžnik s rozmermi 50×35 cm a hrúbkou pol centimetra.
  15. Svetlý obdĺžnik potrite vodou a položte naň tmavý obdĺžnik.
  16. Rukami priložte okraje k sebe a potom použite valček na cesto, aby k sebe obe vrstvy priľnuli.
  17. Obdĺžnik rozdeľte na polovicu a nožom narežte na 18 trojuholníkov so základňou približne 10 cm.
  18. Následne trojuholníky opatrne zrolujte od širšej časti k užšej do tvaru rožka.
  19. Odložte na plech s papierom na pečenie a nechajte hodinu kysnúť.
  20. Pečte v rúre predhriatej na 175 °C približne 25 minút.
  21. Keď sú dvojfarebné rožky zlatisto hnedé, vyberte ich z rúry.
  22. Medzitým nalejte do hrnca vodu a cukor.
  23. Priveďte do varu, varte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  24. Zmes prelejte do malej misky a nechajte ho vychladnúť, potom ním potrite ešte teplé croissanty.
zdroj: ricette.giallozafferano.it

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.3 / 5 (22 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *