Lahodné croissanty z dvojfarebného cesta
24. 9. 2025
Tieto dvojfarebné croissanty sa vyrábajú z dvoch rôznych ciest. Príprava si vyžaduje čas, ale výsledok stojí za to. Pokiaľ máte radi plnenené croissanty, môžete do nich pridať džem, krém či čokoládu.
Ingrediencie:
- 250 g masla
- 1 vanilkový struk
Svetlé cesto:
- 400 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 250 g mlieka
- 60 g cukru
- 50 g masla
- 40 g vody
- 70 g soli
- 2 g čerstvých pivovarských kvasníc
Tmavé cesto
- 400 g hladkej múky
- 50 g polohrubej múky
- 50 g nesladeného kakaového prášku
- 250 g mlieka
- 60 g cukru
- 50 g masla
- 40 g vody
- 10 g čerstvých pivovarských kvasníc
- 7 g soli
Na potretie
- 100 g vody
- 100 g cukru
Postup:
- Pri príprave týchto dvojfarebných croissantov si najskôr pripravte maslo, ktoré budete neskôr potrebovať na cesto.
- Do misy mixéra vložte 250 g mäkkého masla, pridajte semienka z vanilkového struku a vyšľahajte.
- Zmes preneste na list papiera na pečenie.
- Prikryte ho ďalším listom, pomocou valčeka rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou približne pol centimetra.
- Uložte do chladničky.
Svetlé cesto
- Teraz pripravte aj svetlé cesto.
- Droždie rozpustite v mlieku s izbovou teplotou.
- Do misy mixéra dajte obe múky, pridajte mlieko, v ktorom ste rozpustili droždie a cukor.
- Premiešajte a pridajte vodu.
- Keď je cesto stuhnuté, začnite po troškách pridávať mäkké maslo.
- Nakoniec pridajte soľ a pokračujte v miesení asi 5 minút, kým cesto nebude hladké a pružné.
- Preneste cesto na pracovnú plochu a zľahka prehneťte.
- Vytvarujte v guľu, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte hodinu kysnúť pri izbovej teplote.
- Potom cesto preneste do chladničky a nechajte ho 12 hodín odpočívať.
Tmavé cesto
- Po uplynutí 12 hodín si pripravte kakaové cesto.
- Do misy mixéra nasypte obe múky a kakao.
- Rozpustite droždie v mlieku s izbovou teplotou.
- Mlieko nalejte do mixéra a pridajte cukor.
- Spustite mixér a pridajte vodu.
- Keď je cesto stuhnuté, začnite po troškách pridávať mäkké maslo.
- Nakoniec pridajte soľ a pokračujte v miesení asi 5 minút.
- Potom cesto preneste na plochu a prehneťte.
- Keď získate guľovitý tvar, vložte ho do veľkej misy, prikryte potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote kysnúť asi 3 hodiny.
Tvorba croissantov
- Vyberte svetlé cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na obdĺžnik s rozmermi 25×40 cm.
- Do jeho stredu položte maslový základ a vyvaľkajte ho na plát.
- Okraje cesta otočte dovnútra a zarovnajte ich, ale neprekrývajte.
- Otočte cesto o 90° a rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra.
- Teraz vykonajte prvý prehyb, vrchné časti do stredu a potom to isté vykonajte odspodu.
- Cesto preložte a dajte na 30 minút do chladničky.
- Potom cesto rozvaľkajte v smere záhybov na hrúbku pol centimetra.
- Teraz vykonajte prvé trojité preloženie, jeden koniec cesta pritiahnite k stredu obdĺžnika a mierne ho pretiahnite cez, potom preložte druhý koniec cez.
- Odložte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte na 30 minút do chladničky.
- Potom ho znovu rozvaľkajte, vytvorte druhý trojitý plát a opäť ho dajte na 30 minút do chladničky.
- Potom vezmite cesto a rovnakým spôsobom vykonajte tretie a posledné preloženie.
- Nakoniec dajte cesto ešte na hodinu do chladničky.
- Vezmite svetlé cesto a rozvaľkajte ho valčekom na obdĺžnik s rozmermi 50×35 cm a hrúbkou asi pol centimetra.
- Vezmite tmavé cesto a vyvaľkajte ho valčekom, kým nevznikne obdĺžnik s rozmermi 50×35 cm a hrúbkou pol centimetra.
- Svetlý obdĺžnik potrite vodou a položte naň tmavý obdĺžnik.
- Rukami priložte okraje k sebe a potom použite valček na cesto, aby k sebe obe vrstvy priľnuli.
- Obdĺžnik rozdeľte na polovicu a nožom narežte na 18 trojuholníkov so základňou približne 10 cm.
- Následne trojuholníky opatrne zrolujte od širšej časti k užšej do tvaru rožka.
- Odložte na plech s papierom na pečenie a nechajte hodinu kysnúť.
- Pečte v rúre predhriatej na 175 °C približne 25 minút.
- Keď sú dvojfarebné rožky zlatisto hnedé, vyberte ich z rúry.
- Medzitým nalejte do hrnca vodu a cukor.
- Priveďte do varu, varte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Zmes prelejte do malej misky a nechajte ho vychladnúť, potom ním potrite ešte teplé croissanty.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta