Lahodné rožky z tvarohového cesta
24. 9. 2025
Nebojte sa experimentovať, tvaroh v tomto recepte môžete nahradiť jogurtom a pomarančovou kôru kôrou citrónovou alebo mandarínkovou.
Ingrediencie:
- 2 šálky + 3 PL hladkej múky
- 1/4 šálky tvarohu
- 1/4 šálky cukru
- 1 vajce
- 3 PL vlažného mlieka
- 1 a 1/2 PL slnečnicového oleja
- 1 čajová lyžička sušeného droždia
- kôra z polovice pomaranča
- 1/4 čajovej lyžičky soli
Na potretie
- 1 vajce
- 1 PL mlieka
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Do misky dajte vlažné mlieko a droždie, nechajte 5 minút odstáť a premiešajte.
- V inej mise premiešajte preosiatu múku, soľ a pomarančovú kôru.
- Uprostred urobte jamku a pridajte vajcia, tvaroh, olej, cukor a zmes droždia.
- Dôkladne premiešajte a prehneťte, pokiaľ nie je cesto hladké a kompaktné.
- Z cesta vytvarujte guľu, vložte do misy a prekryte potravinovou fóliou a utierkou.
- Nechajte kysnúť približne 2 hodiny alebo do zdvojnásobenia objemu.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte do kruhu a nakrájajte na 8 viac-menej rovnakých trojuholníkov.
- V spodnej časti trojuholníka urobte zárez, konce jemne stiahnite trochu od seba a zrolujte.
- Tvarohové rožky odložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte približne hodinu kysnúť prekryté utierkou.
- V medziobdobí v miske rozšľahajte vajcia a lyžicu mlieka, kým sa dobre nespoja.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Rožky pred vložením do rúry potrite vajíčkom a pečte asi 15-20 minút.
Tvarohové rožky nechajte mierne vychladnúť a následne ich môžete posypať práškovým cukrom.

Máte pre rožky slabosť? Inšpirujte sa našimi receptami na svätomartinské rožky.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta