Lahodné rožky z tvarohového cesta

24. 9. 2025

Nebojte sa experimentovať, tvaroh v tomto recepte môžete nahradiť jogurtom a pomarančovou kôru kôrou citrónovou alebo mandarínkovou.

Ingrediencie:

  • 2 šálky + 3 PL hladkej múky
  • 1/4 šálky tvarohu
  • 1/4 šálky cukru
  • 1 vajce
  • 3 PL vlažného mlieka
  • 1 a 1/2 PL slnečnicového oleja
  • 1 čajová lyžička sušeného droždia
  • kôra z polovice pomaranča
  • 1/4 čajovej lyžičky soli

Na potretie

  • 1 vajce
  • 1 PL mlieka
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Do misky dajte vlažné mlieko a droždie, nechajte 5 minút odstáť a premiešajte.
  2. V inej mise premiešajte preosiatu múku, soľ a pomarančovú kôru.
  3. Uprostred urobte jamku a pridajte vajcia, tvaroh, olej, cukor a zmes droždia.
  4. Dôkladne premiešajte a prehneťte, pokiaľ nie je cesto hladké a kompaktné.
  5. Z cesta vytvarujte guľu, vložte do misy a prekryte potravinovou fóliou a utierkou.
  6. Nechajte kysnúť približne 2 hodiny alebo do zdvojnásobenia objemu.
  7. Vykysnuté cesto rozvaľkajte do kruhu a nakrájajte na 8 viac-menej rovnakých trojuholníkov.
  8. V spodnej časti trojuholníka urobte zárez, konce jemne stiahnite trochu od seba a zrolujte.
  9. Tvarohové rožky odložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte približne hodinu kysnúť prekryté utierkou.
  10. V medziobdobí v miske rozšľahajte vajcia a lyžicu mlieka, kým sa dobre nespoja.
  11. Predhrejte rúru na 180 °C.
  12. Rožky pred vložením do rúry potrite vajíčkom a pečte asi 15-20 minút.

Tvarohové rožky nechajte mierne vychladnúť a následne ich môžete posypať práškovým cukrom.

Tanierik s rožkom z tvarohového cesta.
zdroj: nitalianinmykitchen.com

Máte pre rožky slabosť? Inšpirujte sa našimi receptami na svätomartinské rožky.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.5 / 5 (24 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *