Makrónky s perníkovou príchuťou
24. 9. 2025
Krásne a lahodné makrónky s perníkovým korením ohromia vaše chuťové bunky. Môžete si ich ozdobiť bielou čokoládou a vianočnými posypkami viď foto nižšie a nielen deti sa po nich budú môcť utĺcť!
Čo budete potrebovať
Na škrupiny:
- 100 g kryštálového cukru
- 4 g sušených vaječných bielkov
- 100 g vaječných bielkov
- 105 g mandľovej múky
- 105 g práškového cukru
- 1/4 lyžičky mletého sušenej zázvoru
- 1/4 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého nového korenia
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 3 g kakaa (voliteľne)
- hnedé a žlté gélové potravinárske farbivo
Na krém:
- 170 g preosiateho práškového cukru
- 4 lyžice zmäknutého masla
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 lyžičky trstinovej melasy
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky muškátového orieška
- 1-2 lyžice mlieka (voliteľne na zriedenie)
- biela čokoláda na ozdobu
- vianočné posypky na ozdobu
Postup
Škrupiny:
- Pripravte si zdobiace vrecko s veľkou okrúhlou špičkou cca 0,6 cm.
- Dva plechy vyložte papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou.
- Odmerajte si všetky ingrediencie.
- Preosejte práškový cukor a mandľovú múku spolu s kakaom a korením do misy a dajte bokom.
- Zahrievajte rúru na 150 ° C 60 až 90 minút, čo pomáha s kolísaním teploty. Predhrievam rúru na 30 až 45 minút.
Snehové pusinky:
- Dajte misku nad hrniec so sotva vriacou vodou.
- Do misky dajte cukor a sušené bielky.
- Prešľahajte.
- Pridajte bielky a šľahajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Zaberie to niekoľko minút.
- Uistite sa, že sa dno misky nedotýka vriacej vody, pretože nechcete, aby sa bielky uvarili.
- Cukrový sirup neprehrievajte, len chcete rozpustiť cukor.
- Preneste sirup do misy stolného mixéra.
- Šľahajte zmes pri nízkej rýchlosti po dobu asi 30 sekúnd, potom začnite postupne zvyšovať rýchlosť na strednú.
- Šľahajte na strednom stupni jednu až dve minúty, kým zmes nezbelie a nezačne byť nadýchaná.
- Zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte niekoľko minút, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Šľahanie môže trvať aj 13 až 15 minút.
Macaronage:
- Do tuhých pusiniek vsypte preosiate suché ingrediencie.
- V tomto okamihu pridajte gélové potravinárske farbivo.
- Začnite zmes jemne skladať a pomocou špachtle v nej vytvorte písmeno J.
- Akonáhle sa suché ingrediencie spoja s pusinkami, môžete z cesta začať vytláčať vzduch tak, že ho pri prekladaní pritlačíte k stranám misy.
- Skladajte, pokiaľ nie je cesto lesklé a nemá hustú konzistenciu.
- Vezmite lyžičku cesta a naneste ho na papier na pečenie alebo silikónovú podložku.
- Počkajte chvíľu, aby ste videli, ako sa cesto chová.
- Pokiaľ cesto zostane tuhé, tvorí špičku a neroztečie sa, cesto ešte trochu prekladajte a skúste znova.
- Opäť naberte lyžičku cesta, naneste ho na papier na pečenie a ak sa trochu roztečie a hore bude lesklé a hladké, je hotové.
- Dávajte pozor, aby ste ho nepremiešali.
Príprava škrupín:
- Cesto preneste do zdobiaceho vrecka, ktorý hore uzavrite, aby cesto nezačalo vysychať.
- Na plech vyložený papierom na pečenie robte malé kruhy, vzdialené cca 5 cm od seba.
- Niekoľkokrát poklepte plechom o pult.
- Pomocou špáradla prepichnite vzduchové bubliny na povrchu škrupín.
- Nechajte 20 – 40 minút odležať.
Pečenie:
- Budete mať viac plechov a pečte vždy po jednom plechu.
- Pečte 5 minút a potom plech otočte.
- Pečte ďalších 15 až 20 minút.
- Pokiaľ sa makrónky po upečení stále chvejú, ešte chvíľu pečte.
- Než budete makrónky plniť, nechajte vychladnúť.
Krém:
- Maslo šľahajte pri strednej rýchlosti v mise elektrického mixéra asi 1 minútu.
- Mixér vypnite a pridajte všetok práškový cukor.
- Na nízku rýchlosť šľahajte cukor a maslo, kým sa nespoja.
- Zvýšte rýchlosť na strednú a šľahajte 1 – 2 minúty, kým nebude zmes krásne nadýchaná.
- Pridajte vanilkový extrakt, melasu, zázvor, škoricu a muškátový oriešok.
- Pokiaľ sa vám maslový krém zdá tuhý, pridajte mlieko.
- Miešajte ďalších 30 – 45 sekúnd.
- Ak sa vám maslový krém zdá príliš tekutý, pridajte viac preosiateho práškového cukru, kým nebude mať krém pevnú, ale hladkú a krémovú konzistenciu.
- Krém naneste do zdobiaceho vrecka a naneste trochu na polovicu škrupín.
- Spojte s druhou polovicou škrupín.
- Hotové makrónky môžete pokvapkať bielou čokoládou, ktorá poslúži ako „lepidlo“ na vianočné posypky podľa vašej voľby.
- Nechajte si chutiť!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta