Mandľové vanilkové rožteky
24. 9. 2025
Klasikou sú najmä rožky s orechmi, avšak tento recept vás ľahko presvedčí o tom, že nahradiť ich mandľami nie je vôbec zlý nápad. Cukrovinky budú ešte jemnejšie a lahodnejšie.
Ingrediencie:
- 2 šálky hladkej múky
- 1 šálka studeného masla
- 3/4 šálky mletých mandlí
- 1/3 šálky cukru
- 1 žĺtok
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- práškový cukor na obalenie
Postup:
- Studené maslo nakrájajte na malé kúsky.
- V stredne veľkej mise zmiešajte múku, maslo, mleté mandle, cukor, vanilkový extrakt a žĺtok.
- Rukami vypracujte na homogénne cesto a vytvarujte ho do podoby gule.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho aspoň na hodinu do chladničky.
- Predhrejte rúru na 170 °C a plechy vyložte papierom na pečenie
- Vál alebo pracovnú plochu posypte malým množstvom múky a cesto rozdeľte na štyri rovnako veľké časti.
- Štvrtinu cesta si nechajte vonku a zvyšok dajte späť do chladničky. Mali by ste vybrať vždy len malé množstvo cesta a zvyšok nechať v chlade.
- Cesto krátko prehneďte a potom ho rukami rozvaľkajte, až sa z neho stane dlhý valček s hrúbkou približne 1-2 cm.
- Pokiaľ sa cesto rozpadá, znovu ho krátko prehneťte a znovu rozvaľkajte.
- Cesto nakrájajte na zhruba 8-10 cm dlhé kúsky a vytvarujte ich do tvaru rožkov.
- Rožky odkladajte na plech a opakujte postup aj s ostatnými tromi časťami cesta.
- Pečte dozlatista v závislosti od veľkosti rožkov, približne 12-15 minút.
- Ešte teplé vanilkové rožteky obaľte v práškovom cukre.

Recepty na vanilkové rožteky nie sú jedinými vianočnými cukrovinkami, kde môžete použiť mandle. Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na mandľové cukrovinky.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta