Maslová štôlňa
24. 9. 2025
Budete potrebovať:
- 500 kg múky
- 1 kocka droždia
- 50 g cukru
- 1 vajce
- 175 ml mlieka
- 250 g masla
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička kardamónu
- 150 g hrozienok
- 70 ml rumu
- 50 g kandizovanej citrónovej kôry
- 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
- 100 g nasekaných mandlí
- 50 g masla – na konečnú úpravu
- 50 g cukru múčka – na posypanie
Postup prípravy:
- Deň pred pečením si namočte hrozienka, mandle a ovocné kôry do rumu.
- Najskôr si pripravte kvások z kvasníc, mlieka a trochu múky.
- Kvások postavte na teplé miesto.
- Akonáhle kvások vzíde, zmiešajte ho s ostatnými surovinami – zvyšok múky, vajcia, maslo, korenie a cukor.
- Vymiešajte cesto, do ktorého primiešajte naložené ovocie v rume.
- Cesto znova spracujte a nechajte ho na teplom mieste jednu hodinu odležať.
- Tvorte bochníky cesta, ktoré umiestnite na plech a ďalšie 4 hodiny nechajte odpočívať.
- Pečte na 180 stupňov asi 75 minút.
- Ihneď po vytiahnutí štôlňu prelejte rozpusteným maslom a zasypte práškovým cukrom.
- Akonáhle štôlňa vychladne, zasypte ju znovu práškovým cukrom.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta