Moka cukrovinky zdobené kávovým zrnkom
24. 9. 2025
Tieto chutné vianočné cukrovinky sú naozaj „plné“ kávy, využijete ju pri príprave cesta, krému aj polevy.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 130 g masla
- 80 g práškového cukru
- 100 g mletých mandlí alebo vlašských orechov
- 2 žĺtky
- 1 PL instantnej kávy
- 1 PL rumu
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
Krém
- 50 g práškového cukru
- 80 g masla
- 50 g mletých mandlí alebo vlašských orechov
- 1 čajová lyžička instantnej kávy
- 1 čajová lyžička rumu
Poleva
- 5 PL práškového cukru
- 1 bielok
- 1/2 čajovej lyžičky instantnej kávy
- kávové zrná v čokoláde na ozdobu
Postup:
- V mise zmiešajte múku s mletými mandľami či orechmi.
- Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom, vanilkou, žĺtkami, kávovým práškom a rumom do peny.
- Pridajte múku s mandľami či orechmi a vypracujte do podoby krehkého cesta.
- Vzniknuté cesto zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte odpočinúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Následne cesto rozvaľkajte na hrúbku cca 3 mm.
- S pomocou vykrajovačov vykrájajte okrúhle, štvorcové alebo iné tvary.
- Moka cukrovinky preneste na papierom vyložený plech.
- Predhrejte si rúru na 175 °C.
- Pečte po dobu 10-12 minút.
- V medziobdobí si pripravte krém.
- Maslo, práškový cukor, vanilku a kávový prášok rozpustený v rume vyšľahajte opäť do podoby.
- Potom vmiešajte mleté mandle alebo orechy.
- Po vychladnutí týmto krémom jednotlivé tvary cukroviniek zlepte a prelejte vytvorenou kávovou polevou na moka cukrovinky.
- Tú pripravíte jednoducho vyšľahaním bielka s práškovým cukrom a kávou.
- Na záver ozdobte každý kúsok cukroviniek kávovým zrnom v čokoláde.

Vyskúšajte aj ďalšie obľúbené polevy na vianočné cukrovinky, napríklad karamelovú, citrónovú či škoricovú!
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta