Nadýchané croissanty z tvarohu
24. 9. 2025
Keď sa povie croissant, vybavia sa nám predovšetkým tie maslové. Pripraviť ich ale môžete aj s pomocou tvarohu. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu!
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 200 g tvarohu
- 130 g cukru
- 20 ml slnečnicového oleja
- 15 g medu
- 7 g sušeného droždia
- 1 vajce
- 1/2 vanilkového struku
- kôra z 1 citróna
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Na potretie
- 1 vajce
- 1 PL mlieka
Postup:
- V mise kuchynského robota zmiešajte obe múky, cukor, droždie a vajcia.
- Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru, vanilkové semienka a med.
- Dôkladne robotom vymiešajte dohladka.
- Až potom pridajte olej a soľ.
- Následne hneťte asi 10 minút, výsledkom bude hladké a pružné cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte kysnúť asi 2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Po uplynutí tejto doby cesto vyklopte na pomúčnenú pracovnú plochu a pomocou valčeka ho rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou 5 mm.
- Obdĺžnik pozdĺžne rozrežte na polovicu a z každej časti vykrájajte 10 trojuholníkov.
- Následne trojuholníky zrolujte do podoby rožka.
- Croissanty položte na plechy vyložené papierom na pečenie a nechajte ich 30-40 minút kysnúť prikryté utierkou.
- Potom ich potrite rozšľahaným vajcom, do ktorého ste pridali mlieko.
- Pečte v rúre prehriatej na 180 °C približne 15-18 minút.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta