Najlepšia domáca celozrnná veka
24. 9. 2025
Tento recept na domáci zdravý chlieb je mäkký a vyrobený zo len zdravých surovín, ako je celozrnná múka, slnečnicové semienka, mak, sezamové semienka, ovsené vločky, ľanové semienko a kvapky medu.
Čo budeme potrebovať
- 300 ml mlieka (pokojne použite nesladené mandľové mlieko)
- 40 g mletých ovsených vločiek
- 1 lyžica medu
- 2 1/4 lyžičky droždia
- 50 g masla (rozpusteného)
- 300 g hladké
- 110 g celozrnnej múky
- 2 polievkové lyžice ľanového semienka
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice slnečnicových semienok
- 1 lyžica sezamových semienok
- 1 lyžica maku
Na posypanie
- 1 lyžica slnečnicových semienok
- mak a sezamové semienka (voliteľne)
Postup
- Zahrievajte mlieko v malom hrnci, potom vmiešajte vločky, droždie a med. Nechajte zmes odležať, asi 5 minút.
- Potom do tej istej misy vmiešajte rozpustené maslo.
- Ihneď pridajte hladkú múku, celozrnnú múku, ľan a soľ premiešajte.
- Pridajte slnečnicové semienka, sezamové semienka a mak a jemne vmiešajte do cesta.
- Cesto položte na dobre pomúčený povrch a rukami cesto hneťte 10 minút.
- Po miesení z cesta vytvarujte guľu a vložte ho do veľkej misy vytretej asi 1 lyžicou oleja a cesto taktiež obaľte v oleji.
- Zakryte a nechajte cesto kysnúť asi 90 minút.
- Ďalej vymažte formu na chlieb.
- Potom, čo cesto vykysne, ho ešte asi 1 minútu prehneťte, a potom vložte do pripravenej formy.
- Zakryte ho a nechajte ho znova kysnúť po dobu 60–90 minút.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- V malej miske rozklepnite vajcia a potrite povrch domácej veky. Navrch cesta nasypte ešte pár semienok.
- Pečte 35-40 minút, alebo kým veka nie je navrchu ľahko zlatistá a bochník neznie pri poklepaní dute.
- Po upečení veku nechajte 10 minút vychladnúť vo forme, potom vyklepnite dochladiť aspoň na 2 hodiny než ho začnete krájať.
Podávajte svoje pohostenie v obývačke, ktorá je vyzdobená tými najkrajšími girlandami , ktoré sme pre vás zrecenzovali!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta