Najlepšie trubičky z medu s vaječným koňakom
24. 9. 2025
Chcete mať cez Vianoce na stole niečo, čo nemá len tak niekto?
Inovujte svoj cukrovinkový repertoár a vyskúšajte nasledujúci recept s vaječným likérom!
Ingrediencie (cca 35 ks)
Cesto
- 500 g múky
- 10 g droždia
- 250 g masla
- 1 šálka 18% smotany
- 4 žĺtky
- 3 polievkové lyžice tekutého medu
- bielky a cukor na vymazanie trubičiek
Krém z vaječného koňaku
- 350 ml mlieka
- 1 šálka vaječného likéru
- 6 vaječných žĺtkov
- 80 g cukru
- 30 g zemiakovej múky
- 30 g pšeničnej múky
- 200 g masla
Postup
Cesto
- Rozohrejte si rúru na 210 stupňov.
- Na doštičku vysypte múku a pridajte studené maslo rozkrájané na kocky. Miešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Potom, v troche múky, medzi prstami rozdrobte droždie a pridajte ho do zmesi na doske. Do múky urobte jamku, do ktorej vlejte smotanu, žĺtky a med.
- Pomocou noža zmes sekajte, kým sa ingrediencie nespoja a cesto nebude hladké. Ku koncu si môžete pomôcť rukami a uhniesť hladké cesto.
- Cesto rozdeľte na niekoľko častí. Každú časť rozvaľkajte na tenký plát (cesto počas pečenia vykysne) a vykrajujte z neho tenké prúžky. Pokiaľ sa cesto lepí, poprášte ho ďalšou múkou.
- Vymažte formičky na trubičky a namotajte na nich prúžky cesta, počnúc tenším koncom. Cesto opatrne pritlačte k okrajom formy, aby pri pečení nevyčnievalo.
- Potom cesto, pomocou cukrárskeho štetca potrite trochou rozšľahaného bielka a namočte do cukru.
- Na plech, vyložený papierom na pečenie, položte hotové trubičky v dostatočnej vzdialenosti od seba a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C, kým nezhnednú.
- Po upečení, ešte horúce trubičky, vytlačte z formičiek von – začnite tenším koncom. Po upečení budú trubičky mäkké – odpočinkom stvrdnú.
Krém
- Do hrnca nalejte 1 šálku mlieka. Priveďte mlieko do varu, vypnite oheň a pridajte ajerkoniak. Všetko dostatočne premiešajte.
- Medzitým zmiešajte žĺtky s cukrom na svetlú a nadýchanú vaječnú zmes. Pridajte zvyšok mlieka (100 ml) a pšeničnú a zemiakovú múku. Miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Vajcia vlejte do mlieka s vaječným koňakom a premiešajte. Hrniec opäť postavte na plyn. Od okamihu varu varte 1 minútu. Zmes výrazne zhustne. Často miešajte.
- Pudingovú zmes odstavte a prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala hornej časti pudingu – nevznikne vám potom koža. Vychlaďte vaječný puding.
- Mäkké maslo vyšľahajte mixérom do biela. Potom pridajte po tretinách vychladnutý puding a priebežne miešajte. Mali by ste získať krémovú zmes bez hrudiek.
- Vaječný krém dajte do striekačky s plniacou špičkou a naplňte ním trubičky. Trubičky uložte do chladničky.
- Dobrú chuť!

Pripravte si vaječný likér sami doma. Prezrite si tie najlepšie recepty na vaječný koňak, na ktorom si môžete so svojimi priateľmi a rodinou spoločne pochutnať!
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta