Najlepšie vanilkové rožteky
24. 9. 2025
Na zintenzívnenie chuti môžete lieskové oriešky pred rozomletím ľahko opražiť na sucho na panvici a odstrániť z nich šupku.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 230 g studeného masla
- 100 g mletých vlašských alebo lieskových orechov
- 90 g práškového cukru
- 1/2 vanilkového struku s vyškriabanými semienkami
Na obalenie
- 85 g práškového cukru
- 1/2 vanilkového struku s vyškriabanými semienkami
Postup:
- V kuchynskom robote s pádlovým nástavcom zmiešajte múku, soľ, maslo nakrájané na kocky, práškový cukor, orechy a vanilkové semienka.
- Miešajte pri strednej rýchlosti, kým nevznikne drobivé cesto.
- Pokiaľ je cesto príliš drobivé, pridajte 1-2 lyžice mlieka.
- Vytvarujte z cesta guľu, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte na hodinu do chladničky.
- Predhrejte rúru na 170 °C a plechy vyložte papierom na pečenie.
- Vychladené cesto rozvaľkajte do tvaru valca s hrúbkou približne 1-2 cm.
- Nakrájajte valček na približne 8cm kúsky a vytvarujte ich do tvaru rožka či polmesiaca.
- Vanilkové rohlíčky pečte približne 12-15 minút, kým okraje nezezlátnu.
- V medziobdobí vyškrabnite vanilkový struk a zmiešajte semienka s práškovým cukrom.
- Ešte teplé cukrovinky následne v ich zmesi obaľte.

Orechy sú pri vianočnom pečení veľmi častou ingredienciou. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na orechové cukrovinky.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta