Najlepšie vanilkové rožteky

24. 9. 2025

Na zintenzívnenie chuti môžete lieskové oriešky pred rozomletím ľahko opražiť na sucho na panvici a odstrániť z nich šupku.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 230 g studeného masla
  • 100 g mletých vlašských alebo lieskových orechov
  • 90 g práškového cukru
  • 1/2 vanilkového struku s vyškriabanými semienkami

Na obalenie

  • 85 g práškového cukru
  • 1/2 vanilkového struku s vyškriabanými semienkami

Postup:

  1. V kuchynskom robote s pádlovým nástavcom zmiešajte múku, soľ, maslo nakrájané na kocky, práškový cukor, orechy a vanilkové semienka.
  2. Miešajte pri strednej rýchlosti, kým nevznikne drobivé cesto.
  3. Pokiaľ je cesto príliš drobivé, pridajte 1-2 lyžice mlieka.
  4. Vytvarujte z cesta guľu, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte na hodinu do chladničky.
  5. Predhrejte rúru na 170 °C a plechy vyložte papierom na pečenie.
  6. Vychladené cesto rozvaľkajte do tvaru valca s hrúbkou približne 1-2 cm.
  7. Nakrájajte valček na približne 8cm kúsky a vytvarujte ich do tvaru rožka či polmesiaca.
  8. Vanilkové rohlíčky pečte približne 12-15 minút, kým okraje nezezlátnu.
  9. V medziobdobí vyškrabnite vanilkový struk a zmiešajte semienka s práškovým cukrom.
  10. Ešte teplé cukrovinky následne v ich zmesi obaľte.
zdroj: platedcravings.com

Orechy sú pri vianočnom pečení veľmi častou ingredienciou. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na orechové cukrovinky.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.4 / 5 (28 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *