Nepečené datľové guličky s makom
24. 9. 2025
Ak ste milovníci maku, nezabudnite do svojho zoznamu vianočných cukroviniek zaradiť aj tieto makové guličky. Rozhodne sú jedinečné!
Čo budete potrebovať
- 200 g vykôstkovaných Medjool datlí
- 100 g mletého maku
- 2 až 3 lyžice vody (voliteľne môžete zmiešať s lyžičkou medu)
- 1 hrsť celého maku
- blanšírované a olúpané celé mandle (voliteľne)
Postup
- Najprv vykôstkujte datle.
- Potom odvážte 200 gramov.
- V kuchynskom robote alebo mixéri rozmixujte datle so 100 gramami mletého maku.
- Potom pridajte 2 až 3 polievkové lyžice vody, aby bola zmes trochu lepkavá.
- Pokiaľ sú datle málo suché a/alebo nie sú príliš sladké, môžete ako súčasť odmeraného množstva vody použiť trochu medu (maximálne 1 lyžičku).
- Zmes preložte na papier na pečenie a zmiešajte do hmoty.
- Rozdeľte na štyri rovnako veľké porcie.
- Potom z každej časti vytvarujte poleno.
- Každé poleno narežte na osem rovnako veľkých kusov.
- Každý kus (celkom ich bude 32) vyvaľkajte do guličiek.
- Do plytkej misky nasypte hrsť alebo dve celého maku.
- Každú guľôčku poriadne obaľte v celom maku.
- Voliteľne do stredu každej obalenej gule jemne vtlačte celú blanšírovanú a olúpanú mandľu (špicatú stranou dole).
- Guľôčky ideálne vložte do papierových košíčkov.
- Nechajte si chutiť!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta