Nepečené datľové guličky s makom

24. 9. 2025

Ak ste milovníci maku, nezabudnite do svojho zoznamu vianočných cukroviniek zaradiť aj tieto makové guličky. Rozhodne sú jedinečné!

Čo budete potrebovať

  • 200 g vykôstkovaných Medjool datlí
  • 100 g mletého maku
  • 2 až 3 lyžice vody (voliteľne môžete zmiešať s lyžičkou medu)
  • 1 hrsť celého maku
  • blanšírované a olúpané celé mandle (voliteľne)

Postup

  • Najprv vykôstkujte datle.
  • Potom odvážte 200 gramov.
  • V kuchynskom robote alebo mixéri rozmixujte datle so 100 gramami mletého maku.
  • Potom pridajte 2 až 3 polievkové lyžice vody, aby bola zmes trochu lepkavá.
  • Pokiaľ sú datle málo suché a/alebo nie sú príliš sladké, môžete ako súčasť odmeraného množstva vody použiť trochu medu (maximálne 1 lyžičku).
  • Zmes preložte na papier na pečenie a zmiešajte do hmoty.
  • Rozdeľte na štyri rovnako veľké porcie.
  • Potom z každej časti vytvarujte poleno.
  • Každé poleno narežte na osem rovnako veľkých kusov.
  • Každý kus (celkom ich bude 32) vyvaľkajte do guličiek.
  • Do plytkej misky nasypte hrsť alebo dve celého maku.
  • Každú guľôčku poriadne obaľte v celom maku.
  • Voliteľne do stredu každej obalenej gule jemne vtlačte celú blanšírovanú a olúpanú mandľu (špicatú stranou dole).
  • Guľôčky ideálne vložte do papierových košíčkov.
  • Nechajte si chutiť!
Makové guličky s mandľami v papierových košíčkoch.
www.birdflight.blog

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.6 / 5 (33 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *