Nepečené karobové karamelové košíčky
24. 9. 2025
Toto raw vianočné pečivo z vlašských orechov je zaujímavé svojim obsahom. Nájdete v ňom totiž karob, čo je prášok vyrobený z plodu subtropického stromu menom Rohovník obyčajný. Ide o zdravšiu alternatívu kakaa alebo čokolády.
Ingrediencie
Na výrobu vrchnej krusty:
- 1 šálka kešu orieškov
- 1 šálka vlašských orieškov
- 1 šálka datlí
Na výrobu karamelovej vrstvy:
- 1 šálka datlí
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja
- 1 lyžička vanilky
- štipka soli
- asi ¼ šálky vody
Na výrobu karobovej vrstvy:
- ¼ šálky prášku karob
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja
- ½ šálky agávového alebo javorového sirupu
- asi ¼ šálky vody
Postup
Krusta:
- Orechy rozmixujte a pridajte datle, ktoré vytvoria lepkavú spojovaciu hmotu.
- Pripravte si papierové košíčky alebo iné formičky, ktorých dno touto zmesou potrite.
- Takto pripravené košíčky odložte bokom a vrhnite sa na výrobu karamelu.
Karamel:
- Zmiešajte všetky ingrediencie v kuchynskom robote alebo v mixéri, a to tak, aby vznikla hladká hmota. Pokiaľ potrebujete zmierniť hustotu hmoty, pridajte malé množstvo vody.
- Túto zmes vložte na dno pripravených košíčkov (naplňte košíčky asi do polovice) a dajte do chladničky vychladiť.
Krobová vrstva:
- Všetky ingrediencie zmiešajte a rozmixujte do hladka. Túto zmes dajte na karamelovú kôru už vychladnutých košíčkov a opäť vložte do chladničky, a to asi na 30-60 minút.
- Akonáhle košíčky stvrdnú, môžete raw cukrovinky podávať. Cukrovinka bude držať tvar, preto sa môžete rozhodnúť, či ju budete servírovať v papierových košíčkoch, alebo ich z formičiek vyberiete a budete ich servírovať len tak.
- Na záver môžete košíčky posypať kokosom.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta