Obľúbené a ľahké medové guličky
24. 9. 2025
Tento recept je tak chutný, že je vhodný nielen ako pečivo na Vianoce, ale aj ako sladký dezert ku káve či čaju počas celého roka.
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 60 g rozpusteného masla
- 200 g cukru múčka
- 1 konzerva karamelového kondenzovaného mlieka
- 2 vajcia
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 4 lyžice medu
- rozdrvené vlašské orechy (nie sú nevyhnutné)
Postup
- Najskôr vypracujte cesto zmiešaním múky, cukru a jedlej sódy s vajcami, medom a maslom.
- Vytvorené cesto rozvaľkajte na placky. Placky rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Predhrejte rúru na 180 °C a upečte placky dozlatista. Dĺžka pečenia závisí od hrúbky placiek. Pokiaľ placky majú cca 0,5 cm, bude 10 minút pečenia stačiť.
- Po vytiahnutí z rúry nechajte placky dôkladne vychladnúť.
- Zatiaľ čo sa placky chladia, zmiešajte kondenzované mlieko a rozpustené maslo a vytvorte krém.
- Potom vychladené placky rozdrvte v robote alebo ručne.
- Získanú hmotu rozdeľte – väčšiu časť, ideálne jemnejšie nadrvenú, zmiešajte s krémom a vypracujte nové cesto. Pokiaľ máte čas, odporúčame vložiť hmotu na nejaký čas do chladničky – lepšie sa potom s cestom pracuje.
- Vytvarujte medové gule do ľubovoľnej veľkosti.
- Zvyšok cesta s rozdrvenými plackami môžete v miske zmiešať s vlašskými orechmi. V tejto zmesi potom vytvorené gule obaľte a máte hotové vianočné pečivo. Medové guličky vám jednoducho učarujú.

Pri tvarovaní vianočných cukroviniek, medové trubičky ohýbajte za tepla, aby cesto nepopraskalo. Pečte teda jednotlivé várky koliesok s menším počtom kusov, aby ste s upečeným cestom stihli pracovať. Druhým variantom je nechať kolieska v rúre do tej doby, než ich začnete ohýbať. Vydržia tak dlhšie teplé.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta