Orechové košíčky s čokoládovou polevou
24. 9. 2025
Veľkosť košíčkov závisí od vašich osobných preferencií. Menšie pečivo je na pohľad krajšie, ale samozrejme pracnejšie na prípravu.
Ingrediencie:
Cesto
- 400 g hladkej múky
- 250 g masla
- 170 g cukru
- 150 g mletých vlašských orechov
- 30 g nesladeného kakaového prášku
- 1 vajce
- 1 balíček vanilkového cukru
- kôra a šťava z jedného citróna
Náplň
- 300 g mletých vlašských orechov
- 100 g cukru múčka
- 50 ml rumu
- 50 ml mlieka
- ríbezľová marmeláda
Čokoládový krém
- 300 g masla
- 150 g cukru múčka
- 3 vajcia
- 2 PL nesladeného kakaového prášku
Čokoládová poleva
- 200 g čokolády na varenie
- 100 g masla
Postup:
- Do väčšej misy preosejte múku, cukor a kakao.
- Pridajte rozpustené maslo, mleté orechy, citrónovú kôru a šťavu a vypracujte v cesto.
- Vzniknuté cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte na hodinu do chladničky.
- Medzitým si pripravte orechovú náplň.
- V mise zmiešajte mleté orechy, cukor, teplé mlieko a rum.
- Pomocou cesta naplňte formičky na košíčky a pečte 12-15 minút v rúre predhriatej na 175 °C.
- V medziobdobí pripravte čokoládový krém.
- Nad parou vyšľahajte vajcia s cukrom a potom do zmesi pridajte maslo vyšľahané do peny a kakao.
- Všetko spoločne vyšľahajte do podoby hladkého krému.
- Upečené a vychladnuté košíčky potrite malým množstvom ríbezľovej marmelády.
- Potom pridajte orechovú náplň a na ňu pomocou zdobidla naneste čokoládový krém.
- Vložte na dve hodiny do chladničky vychladnúť a potom namočte košíčky do teplej polevy z rozpusteného masla s čokoládou.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta