Orechové mušličky
24. 9. 2025
Ak chcete mať cukrovinky menej sladké, môžete cesto pripraviť úplne bez cukru. Okrem orechovej náplne je možné použiť aj polovičky orechov. V tom prípade je lepšie mušličky úplne neuzatvárať a nechať ich mierne „rozškľabené“.
Ingrediencie:
- 280 g hladkej múky
- 220 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1-2 vajcia
- štipka soli
Orechová náplň
- 120 g mletých vlašských orechov
- 60 g práškového cukru
- 1 bielok
- 1 PL rumu
- štipka škorice
Postup:
- V mise zmiešajte všetky ingrediencie na prípravu cesta.
- Cesto spracujte a následne vložte na 30 minút do chladničky.
- V medziobdobí si pripravte orechovú náplň.
- Mleté vlašské orechy a práškový cukor zmiešajte v miske, pridajte bielok, rum a škoricu.
- Dôkladne premiešajte.
- Predhrejte si rúru na 180 °C
- Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na plát s hrúbkou približne 3-4 mm.
- Pohárom alebo hrnčekom vykrájajte kolieska a do každého vložte lyžičku orechovej náplne.
- Následne koliesko prehnite, stlačte okraje a vytvarujte žabie huby.
- Pečte približne asi 10 minút, v závislosti od veľkosti cukroviniek.
- Na záver obaľte ešte teplé cukrovinky v práškovom cukre

Recepty na žabie huby nie sú jedinými vianočnými cukrovinkami s orechmi. Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na orechové cukrovinky.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta