Orechovo-makové rožky zo smotanového cesta
24. 9. 2025
Bratislavské rohlíčky nielen, že krásne vyzerajú, ale aj skvele chutia napríklad s týmto domácim vaječným likérom .
Čo budeme potrebovať
- 400 g hladkej múky
- 250 g masla
- 1 žĺtok
- 2 vrchovaté lyžice práškového cukru
- 180 ml kyslej smotany
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Orechová náplň
- 200 g mletých vlašských orechov
- 5 lyžíc práškového cukru
- 2 lyžice vanilkového cukru
- 1 lyžička škorice
- 30 ml rumu
- 30 ml mlieka
- 1 lyžica marhuľového džemu
- kôra z polovice pomaranča
Maková náplň
- 200 g mletého maku
- 30 ml rumu
- 30 ml mlieka
- 6 lyžíc práškového cukru
- kôra z citróna
- 1/2 lyžičky škorice
- 2 lyžice slivkového lekváru
Postup
- Zmiešajte soľ a prášok do pečiva s múkou.
- Pridajte maslo a potom pridajte zvyšok ingrediencií.
- Uhneťte cesto.
- Cesto zabaľte do fólie a dajte na hodinu do chladničky.
- Zmiešajte všetky suroviny na náplne v oddelených nádobách a zakryte fóliou.
- Cesto rozdeľte na dve časti, a potom na pomúčenej ploche rozvaľkajte prvú časť do obdĺžnikového tvaru.
- Nakrájajte ho na 7-8 cm široké plátky, a potom plátky nakrájajte 6-7 cm široké trojuholníky.
- Na širšiu stranu pridajte lyžičku orechovej náplne a potom zrolujte.
- To isté urobte s druhou časťou cesta, ale naplňte ju makom.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 15 minút.
- Bratislavské rohlíčky sú hotové, keď sa cesto trochu nafúkne.
- Ešte teplé pečivo obaľte v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým cukrom.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta