Pečenáče po židovsky
24. 9. 2025
Pokiaľ vás už nebavia klasické recepty na kapra, máme pre vás recept na židovskú rybu, ktorú môžete podávať vo všedný deň, ale aj na oslavách.
Vyskúšajte tento zaujímavý a neobvyklý návod na prípravu ryby!
Ingrediencie
- 1,5 kg kapra
- 2 – 3 nakrájané cibule
- 2 lyžice drveného židovského chleba (maces)
- 2 vajcia
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička mletého korenia
- 0,5 šálky vody
Vývar
- rybie zvyšky (hlava, koža, chrbtica)
- 2 mrkvy
- 2 cibuľa
- soľ
- korenie
Postup
- Rybu očistite, oškrabte, odrežte hlavu, odstráňte oči a žiabre. Hlavu dôkladne umyte a uschovajte ju na prípravu vývaru.
- Z ryby stiahnite kožu a odstráňte chrbticu. Dôkladne ju umyte a vložte do hrnca. Pridajte rybiu hlavu, zalejte dvoma litrami vody, vhoďte očistenú a nakrájanú mrkvu a cibuľu, osoľte a okoreňte.
- Priveďte do varu a nechajte variť na miernom ohni.
- Medzitým pripravte pečenáče.
- Rybie mäso nakrájajte, pridajte k nemu cibuľu, maces, vajcia a vodu, podľa chuti osoľte a okoreňte. Premiešajte a vytvorte malé rybie pečenáče.
- Do vriaceho rybieho vývaru nalejte 3 lyžice veľmi studenej vody a vložte mäso. Prikryte a varte 1 hodinu na miernom ohni. Odstráňte pokrievku a varte ďalšiu pol hodinu.
- Vychlaďte, vyberte rybie kúsky a vložte ich do zaváracieho pohára.
- Vývar preceďte cez sito. Vyberte mrkvu a pridajte ju k rybe.
- Zalejte vývarom, nádobu uzavrite a dajte cez noc do chladničky.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta