Pečené šunkové koleno na pomarančoch
24. 9. 2025
Okrem jabĺk môžete na prípravu vianočnej šunky použiť aj pomaranče.
Ingrediencie:
- cca 3 kg šunkového kolena
- 5 pomarančov
- 1 šálka medu
- 1/2 šálky pomarančovej šťavy
- 1 PL dijonskej horčice
- celé klinčeky
Postup:
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Prerežte kožu šunky tak, aby sa oddelila od tuku.
- Olúpte kožu a odstráňte ju.
- Nastrúhajte kôru z jedného pomaranča.
- Do misky dajte med, pomarančovú šťavu, horčicu a nastrúhanú pomarančovú kôru.
- Zahrejte na miernom plameni, aby sa všetky ingrediencie rozpustili a zmiešali.
- Šunku potrite jednou tretinou tejto glazúry.
- Zvyšné pomaranče nakrájajte na tenké plátky.
- Plátky položte na šunku a zaistite ich pomocou klinčekov.
- Šunku položte na pekáč a pomaranče potrite polovicou zvyšnej glazúry.
- Pečte približne hodinu a pol a každých 15-20 minút šunku potrite zvyšnou glazúrou.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta