Pečivo so žĺtkovou polevou
24. 9. 2025
Žĺtky sa dajú skvele využiť nielen do cesta, ale aj do náplní, krémov či na polevy. A to je aj nasledujúci prípad.
Lahodná žĺtková poleva dodá cestu ten pravý šmrnc a navyše ju môžete dozdobiť podľa chuti.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 250 g práškového cukru
- 130 g mletých vlašských orechov
- 250 g masla
- 4 žĺtky
- 1 lyžica rumu
- Šťava z jedného citróna
- Marmeláda
Postup:
- Všetku hladkú múku zmiešajte so 100 g práškového cukru, 130 g mletých orechov a s maslom.
- Vypracujte cesto a dajte ho aspoň na 1 hodinu vychladiť do chladničky (ideálne je cez noc).
- Odležané cesto rozvaľkajte na necelých ½ centimetra a vykrajujte ľubovoľné tvary.
- Rúru predhrejte na 180 °C a na plechu s papierom na pečenie pečte 8 minút.
- Medzitým si pripravte žĺtkovú polevu. Žĺtky zmiešajte s dobre preosiatym práškovým cukrom a pridajte rum s citrónovou šťavou tak, aby poleva nebola príliš hustá alebo naopak riedka.
- Upečené pečivo nechajte vychladnúť, zlepte za pomoci ľubovoľnej marmelády a polejte polevou.
- Polevu môžete dozdobiť farebnou alebo čokoládovou posýpkou, kandizovaným ovocím či orieškami. Dajte stuhnúť na chladné miesto.
Žĺtkovú polevu môžete ďalej použiť napríklad na zjemnenie korenených koláčov.

S Vianocami sú okrem typických pokrmov a sladkostí spojené aj niektoré tradičné nápoje.
Inšpirujte sa našimi originálnymi receptami na vaječný koňak!
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta