Perníčky zo sadla
24. 9. 2025
Sadlové perníčky so sebou prinášajú nielen typickú vôňu, ale aj ducha slovenských tradícií. Receptov na ne existuje veľa a každý má nejakú vlastnú vychytávku.
V tomto prípade sa jedná o recept využívajúci sadlo, vďaka ktorému sú perníčky ihneď mäkké a nemusíte ich piecť s predstihom.
Ingrediencie:
- 650 g hladkej múky
- 250 g cukru múčka
- 120 g sadla
- 2 lyžice medu
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička perníkového korenia
- štipka jedlej sódy (na špičku lyžičky)
- 2 lyžice holandského kakaa
- 5 vajec
Na polevu:
- 1 bielok
- 150 g práškového cukru
- lyžička citrónovej šťavy
- 1 lyžička zemiakového škrobu
Postup:
- Zmiešajte najskôr všetky sypké ingrediencie (múku, cukor, prášok do pečiva, korenie, jedlú sódu, kakao).
- Pridajte med, 4 celé vajíčka a sadlo (zmäknuté na izbovú teplotu).
- Vypracujte cesto a nechajte chvíľu odstáť.
- Potom z neho vyvaľkajte placku hrubú zhruba 0,5 cm a vykrajujte ľubovoľné tvary.
- Položte na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite vajcom.
- Pečte na 180 °C zhruba 7 minút a ešte teplé perníčky potrite zvyšným rozmiešaným vajcom.
- Polevu pripravte vyšľahaním daných ingrediencií, ideálne elektrickým šľahačom. Ideálnu hustotu môžete upraviť množstvom citrónovej šťavy.

S týmito sadlovými vianočnými cukrovinkami rozhodne neurobíte chybu, zaručene zmiznú veľmi rýchlo a pokojne sa stanú aj súčasťou vašich vianočných zvykov.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta