Pistáciové guľôčky z pistáciovej múky
24. 9. 2025
Tieto cukrovinky sú nezvyčajné a ak chcete zaujať svoje okolie, určite s nimi nešliapnete vedľa.
Nebojte sa niečoho nového a upečte si originálne cukrovinky z pistácií!
Ingrediencie
- 100 g mandľovej múky (ak nemáte mandľovú múku, postačí, keď namelete z mandlí prášok – nezabudnite ho ale preosiať)
- 100 g pistáciovej múky (môžu byť tiež namleté pistácie)
- 200 g cukru kryštál
- ¼ lyžičky soli
- 2 vaječné bielky
- ½ lyžičky citrónovej šťavy
- ½ lyžičky extraktu z pistácií
- práškový cukor na ozdobenie
Postup
- Predhrejte rúru na 76 °C.
- Na plechy rozprestrite oba druhy múky a nechajte ich v rúre sušiť 30–45 minút. Odstránite tak prebytočnú vlhkosť, ktorá by v múke mohla byť. Sušienky potom lepšie držia tvar.
- Múky vyberte a nechajte úplne vychladnúť. Medzi tým rozpáľte rúru na 180 °C.
- Oba druhy múky zmiešajte a pridajte do nich cukor a soľ. Poriadne rozmiešajte.
- Pomocou stojatého mixéra vyšľahajte bielky a citrónovú šťavu. Bielok by mal byť vyšľahaný tak, aby z misky nevytekal.
- Rozšľahaný bielok a pistáciový extrakt pridajte k suchým ingredienciám a miešajte, kým nevytvoríte lepkavé cesto. Odporúčame hniesť rukami.
- Poprášte si ruky práškovým cukrom a začnite z hotového cesta tvoriť malé guľôčky s priemerom asi 2,5 cm.
- Guľôčky dávajte na plech vyložený papierom na pečenie v rozostupoch asi 3 cm. Pečte 30–35 minút, kým vrcholy cukroviniek nezačnú praskať. Ak začnú cukrovinky hnednúť a praskať skôr, vyberte ich, aby sa nespálili.
- Ak máte radi chrumkavejšie cukrovinky, predĺžte dobu pečenia o 5 minút.
- Po upečení vyberte pistáciové cukrovinky z rúry a nechajte vychladnúť. Môžete podávať.
- Vo vzduchotesnej nádobe vydrží táto dobrota až 5 dní.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta