Plnené košíčky krémom z perníka
24. 9. 2025
Plnené košíčky patria medzi tradičné slovenské vianočné cukrovinky.
Niekto dá prednosť klasickým orechovým a iný zase košíčkom ovocným.
Vyskúšajte košíčky, ktoré sú plnené vynikajúcim lahodným perníkovým krémom.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 210 g zmäknutého masla
- 310 g hladkej múky
- 1 vajce
- 100 g cukru múčka
- 1 vanilkový cukor
- citrónovú kôru
Krém:
- 100 g masla
- 40 g cukru múčka
- 120 g strúhaného perníka
- 60 g vlašských orechov
- 1 lyžicu kakaa
Postup prípravy:
- Múku s práškovým cukrom preosejte.
- Pridajte ostatné sypké suroviny, ktoré premiešajte.
- K sypkej zmesi primiešajte zvyšné ingrediencie a vytvorte hutné cesto, ktoré vložte cez noc do chladničky – cesto si odpočinie.
- Ďalší deň cesto z chladničky vytiahnite aspoň pol hodiny pred plánovaným spracovaním.
- Plňte cesto do formičiek na košíčky – veľkosť košíčkov závisí od vás.
- Pečte pri teplote 170 stupňov do doby, než začnú okraje ružovieť.
- Hotové košíčky opatrne z formičky vyklepnite a nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravte krém.
- Najskôr si pomeľte orechy a pokiaľ kupujete perník vcelku, postrúhajte ho na jemno.
- Maslo s cukrom utrite a postupne pridajte zvyšné ingrediencie.
- Pomocou cukrárskeho vrecka začnite krémom plniť košíčky.
- Podľa ľubovôle ich nakoniec môžete preliať čokoládou alebo len ľahko posypať nasekanými orechmi alebo mandľami.
- Uchovávajte v chladničke.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta